ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Κυπριακό: Η αιρετική λύση (ebook / epub)           Printer Friendly Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα
Κυπριακό: Η αιρετική λύση (ebook / epub)
Τιμή με ΦΠΑ.: €8,99


Περιγραφή

Συγγραφέας : Λυγερός Σταύρος

Δέκα χρόνια ΅ετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, έχει ήδη δρο΅ολογηθεί η διαδικασία για την επιβολή λύσης τύπου Ανάν! Ο Σταύρος Λυγερός αποδεικνύει ότι αυτό ήταν ανα΅ενό΅ενο, αφού το 2004 η Λευκωσία έχασε τη χρυσή ευκαιρία να αξιοποιήσει το συντριπτικό «όχι» (76%) για να δρο΅ολογήσει ΅ια αναθεώρηση στρατηγικής από ΅ηδενική βάση. Το διαπραγ΅ατευτικό πλαίσιο που φέρει τον τίτλο «δικοινοτική διζωνική ο΅οσπονδία» οδηγεί αναπόφευκτα σε σχέδια τύπου Ανάν, δηλαδή σε ΅ια ιδιότυπη και ΅η βιώσι΅ησυνο΅οσπονδία. Τα σχέδια αυτά, ενώ καλλιεργούν την αυταπάτη της επανενοποίησης της Κύπρου, στην πραγ΅ατικότητανο΅ι΅οποιούν τον έλεγχο της ’γκυρας στον Βορρά και εγγράφουν τουρκικές υποθήκες στον Νότο.

Κατά τον συγγραφέα, προϋπόθεση για να αλλάξει το πλαίσιο αναζήτησης λύσης είναι να ανοίξει η συζήτηση για το περιεχό΅ενο της λύσης προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς τα΅πού και ΅ε συνείδηση ότι οι επιλογές είναι περιορισ΅ένες και εθνικά επώδυνες. Μόνο αν ο κυπριακός Ελληνισ΅ός επεξεργαστεί αντιπρόταση ικανή να βρει απήχηση και ερείσ΅ατα στη διεθνή κοινότητα, θα αποφύγει τελικώς λύση τύπου Ανάν.

Τα δύο πρώτα ΅έρη του βιβλίου αναλύουν τις ορίζουσες και τις στρατηγικές παρα΅έτρους του Κυπριακού, ώστε ο αναγνώστης να έχει ΅ία σαφή εικόνα των πραγ΅ατικώνδιλη΅΅άτων. Στο τρίτο ΅έρος ο Σταύρος Λυγερός εκθέτει αναλυτικά την πρότασή του για «βελούδινο η΅ιδιαζύγιο». Στόχος της είναι να απο΅ακρύνει το ΅ικρό τουρκοκυπριακό κράτος από τον ασφυκτικό εναγκαλισ΅ό της ’γκυρας, βάζοντάς το να χορέψει σε ευρωπαϊκούς ρυθ΅ούς. Με άλλα λόγια, αποσκοπεί στην εκδίωξη της Τουρκίας από την Κύπρο.

Ο συγγραφέας συγκρίνει πτυχή προς πτυχή το «βελούδινο η΅ιδιαζύγιο» ΅ε τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν. Το αποκαλεί βελούδινο, επειδή παντρεύει τα βασικά «θέλω» Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Και η΅ιδιαζύγιο, επειδή, ενώ προβλέπει τη δη΅ιουργία δύο ανεξάρτητων κυπριακών κρατών στη λογική «έδαφος έναντι αναγνώρισης», δεν στα΅ατάει εκεί. Τα υποχρεώνει θεσ΅ικά όχι ΅όνο να συνεργάζονται στενά, αλλά και να διατηρούν ΅εταξύ τους ΅ία πολλαπλή ισορροπία.

Βάρος: 0 kgr

Χαρακτηριστικά
Γενικά
Σελίδες: 248
ISBN: 1018067
Ημερομηνίες Έκδοσης
Ημερομηνία 1ης έκδοσης: Σεπ 25 2014 12:00AM
Ημερομηνία τελευταίας έκδοσης: Σεπ 25 2014 12:00AM
Δείτε επίσης
  • Κυπριακό: Η αιρετική λύση