ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Μετά το 1922: η παράταση του διχασμού           Printer Friendly Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα
Μετά το 1922: η παράταση του διχασμού
Τιμή με ΦΠΑ.: €18,80
Η δική μας τιμή: €15,04
Κερδίζετε: €3,76 (20%)

Περιγραφή

Συγγραφέας : Μαυρογορδάτος Γιώργος Θ.

ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ - Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 27 Οκτωβρίου 2017.Το βιβλίο αυτό αποτελεί συνέχεια εκείνου με τον τίτλο 1915: Ο Εθνικός Διχασμός και καλύπτει την περίοδο του Μεσοπολέμου, μέχρι το 1940.

Παρά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Διχασμός δεν ξεπεράστηκε. Συνεχίστηκε προπαντός ως κρίση εθνικής ολοκλήρωσης, μέσα πλέον στα όρια του κράτους, με τρία μέτωπα σύγκρουσης: μεταξύ προσφύγων και γηγενών, μεταξύ Ελλήνων Ορθοδόξων και εθνικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων, μεταξύ Νέων Χωρών και Παλαιάς Ελλάδας. Συνεχίστηκε επίσης ως οιονεί θρησκευτικό σχίσμα μεταξύ των πιστών του Βενιζέλου και εκείνων του νεκρού βασιλέα Κωνσταντίνου. Εξακολούθησε να έχει και ταξικές διαστάσεις, αλλά με σημαντικές ανακατατάξεις. Τέλος, ο Εθνικός Διχασμός ως εμφύλιος πόλεμος αναζωπυρώθηκε από την εκτέλεση των Έξι και υποτροπίασε με το Κίνημα του 1935.

Το βιβλίο διαψεύδει την εικόνα της στασιμότητας που καλλιεργείται σήμερα. Δεν ήσαν «πάντα έτσι» οι Νεοέλληνες και το κράτος τους, όπως λέγεται συχνά. Υπήρξαν στιγμές και εκτός πολέμων που στάθηκαν ικανοί για μεγάλα έργα, που αξιοποίησαν στο έπακρο εξωτερικά δάνεια και ξένη βοήθεια. Το βιβλίο διαψεύδει επίσης την εντύπωση της «κυκλικότητας» που καλλιεργείται σήμερα. Επίκαιρη είναι και η ανάδειξη των αδιεξόδων που συνεπάγεται στη δύση της η χαρισματική ηγεσία, μετά τα «θαύματα» που κατόρθωσε στην ακμή της.Ο Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος δίδαξε Πολιτική Ιστορία και Πολιτική Επιστή΅η στο Πανεπιστή΅ιο Αθηνών και σε διάφορα ξένα πανεπιστή΅ια ως επισκέπτης καθηγητής. Για το βιβλίο του Stillborn Republic τι΅ήθηκε ΅ε την ανώτατη διάκριση της Α΅ερικανικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστή΅ης. Aπό τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Ο΅άδες πίεσης και Δη΅οκρατία (2001) και 1915: Ο Εθνικός Διχασ΅ός (2015).

Βάρος: 0,65 kgr

Χαρακτηριστικά
Γενικά
Σελίδες: 496
ISBN: 1024029
Ημερομηνίες Έκδοσης
Ημερομηνία 1ης έκδοσης: Οκτ 27 2017 12:00AM
Ημερομηνία τελευταίας έκδοσης: Οκτ 27 2017 12:00AM