ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
| links
| Επικοινωνία
| downloads
| forum
Κατηγορίες
 
Βοήθεια
Το καλάθι μου
    Αναζήτηση: (Σύνθετη)

Bookmark and Share

ΔΙΟΡΘΩΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ (διδάσκων Κώστας Σταμάτης)

 Έναρξη μαθημάτων: Τετάρτη 24  Ιανουαρίου 2018

Σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης Νεοελληνικής Γλώσσας για διορθωτές τυπογραφικών δοκιμίων και επιμελητές κειμένων δύναται να νοηθούν αποκλειστικά και μόνο με βάση την κατανόηση των κανόνων λειτουργίας της γλώσσας και την ορθή χρήση των εγχειριδίων Γραμματικής, Συντακτικού και Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας.
Επίσης, από τη γνώση της διαδικασίας σε κάθε φάση της έκδοσης ενός εντύπου, από τη στοιχειοθέτησή του μέχρι την εκτύπωσή του.

Ειδικότερα, για τα μαθήματα αυτά:

Α΄ Για την ορθογραφική-συντακτική διόρθωση
Ακολουθώντας το πνεύμα, την τυπολογία και την κοινωνιολογική προσέγγιση της διδασκαλίας που διέπουν κάθε κεφάλαιο και κανόνα γραπτού και προφορικού λόγου, προσδιορίζονται τα μαθήματα κατανόησης και εξάσκησης μέσα από:
1. Το εγχειρίδιο της κρατικής-σχολικής Γραμματικής
2. Το αντίστοιχο του Συντακτικού
3. Τη Μεγάλη Γραμματική της Ν.Ε. Γλώσσας, Τριανταφυλλίδη
4. Τα βιβλία Συντακτικού της Ν.Ε. Γλώσσας του Τζάρτζανου
5. Το σύγχρονο Λεξικό του Ιδρύματος Μ. Τρανταφυλλίδη (και όχι από το «Λεξικό Μπαμπινιώτη», το οποίο παρεκκλίνει σημαντικά από την εγκεκριμένη γραμματική)
Με την πρόοδο των μαθημάτων εξειδικεύονται τα διδαχθέντα με παραδείγματα κατανόησης και εμπέδωσης των γνώσεων σε δοκίμια υπό έκδοση βιβλίων, καθώς και μέσα από κείμενα του ημερήσιου τύπου αλλά και από γνωστά λογοτεχνικά έργα, έτσι ώστε να διαμορφώνεται διαυγής αντίληψη λάθους-σωστού, προτιμητέου-εξοβελιστέου, καλύτερης επιλογής λεξιλογίου, σύνταξης και νοηματικής ευκρίνειας.

Β΄ Για τη διόρθωση τυπογραφικών λαθών

Στον τομέα αυτόν, γίνεται εκμάθηση των ειδικών συμβόλων της διόρθωσης και των κανόνων της τυπογραφικής επεξεργασίας (οικογένειες τυπογραφικών στοιχείων, μεγέθη και τύποι γραμμάτων, φόρμες, σχήματα κτλ.) που αφορούν όλες τις φάσεις μιας έκδοσης. Ταυτόχρονα, πρέπει να δημιουργείται και να αναπτύσσεται αντίληψη τυπογραφικής αρμονίας και αισθητικά σωστής γραφιστικής. Επίσης, διδάσκονται τεχνικές προσήλωσης στο τυπογραφικό δοκίμιο και όλη την ύλη, ώστε ν’ απαλλάσσονται τα κείμενα από τυπογραφικά λάθη, αβλεψίες, παροράματα, παραλείψεις, λάθη σελιδοποίησης και λοιπές ατέλειες.

Γ΄ Για την επιμέλεια κειμένων

Σε αυτό το ευαίσθητο και πολύπλοκο τμήμα της κειμενικής επεξεργασίας πρέπει ν’ αναπτύσσεται και να βαθαίνει η αντίληψη για τις πρέπουσες ενέργειες που πράγματι μπορούν να βελτιώσουν ένα έργο, χωρίς όμως να προδίδεται το ύφος του συγγραφέα και ό,τι εν γένει συνιστά προσωπικό τρόπο γραφής και έκφρασης.
Οι συμμετέχοντες διδάσκονται πώς πρέπει να υποδέχεται ο επιμελητής το κείμενο πάνω στο οποίο θα εργαστεί, να το αφουγκραστεί σαν πνευματική δημιουργία και συνεπώς να προετοιμαστεί κατάλληλα για τη συνεργασία του με τον συγγραφέα, προς τον οποίο μπορεί και πρέπει ν’ απευθύνει δημιουργικές προτάσεις για τη βελτίωση του κειμένου.

Εδώ, διδάσκονται τρόποι και τεχνικές που ελέγχουν και εξασφαλίζουν στο κείμενο:
1) τη δομική, λειτουργική συγκρότησή του στα επίπεδα χρόνων αφήγησης, των εναλλαγών τους και των προσώπων.
2) ότι το έργο θα ελεγχθεί και θ’ απαλλαγεί από τυχόν πραγματολογικά λάθη, ασάφειες, αβλεψίες και παραλείψεις.
3) ότι το αποτέλεσμα κάθε επέμβασης του επιμελητή θα κατατείνει στη συγκρότηση του έργου ως ενιαίας αφήγησης, πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη του δημιουργού του.

Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί σε 10 συναντήσεις, μία φορά την εβδομάδα, ημέρα Τετάρτη (5 μ.μ. – 8 μ.μ.).

Τόπος διεξαγωγής: Εκδόσεις Πατάκη, Παν. Τσαλδάρη (πρώην Πειραιώς) 38, Αθήνα

Κόστος συμμετοχής: 340 ευρώ και 290 ευρώ για παλαιούς μαθητές της Σχόλης, για φοιτητές ή ανέργους.

Για να δηλώσετε συμμετοχή πατήστε εδώ.
 
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Για επιπλέον πληροφορίες ή διευκρινίσεις: τηλ.: 210 36.50.010, e-mail: sxoli@patakis.gr

 

 

Ο Κώστας Σταμάτης γεννήθηκε το 1956. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, έχοντας επαγγελματική πείρα και ειδίκευση 35 ετών στις σύνολες ή επιμέρους διαδικασίες έκδοσης ενός βιβλίου, καθώς επίσης και στις λειτουργίες μορφής και ουσίας κειμενικότητας στα είδη έκφρασης του γραπτού λόγου.
Συνεργάστηκε, επί σειρά ετών, ως συντάκτης (κριτική βιβλίου) και επιμελητής ύλης με τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Βήμα κ.ά., με επίσημες περιοδικές εκδόσεις των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών και με διάφορους εκδοτικούς οίκους (Παπαζήση, Λιβάνη κ.ά.).
Από το 1983 υπήρξε στενός και αποκλειστικός συνεργάτης των Εκδόσεων Πατάκη και του ιδρυτή τους Στέφ. Πατάκη, προσφέροντας επαγγελματικές υπηρεσίες στους τομείς
-υποδοχής, αξιολόγησης και επιμέλειας των προς έκδοση χειρογράφων
-σύστασης, καθορισμού και εποπτείας λογοτεχνικών και εκπαιδευτικών σειρών
-βελτίωσης και αναμόρφωσης παλαιότερων τίτλων
-επεξεργασίας λεξικογραφικού υλικού
και στη θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησης νέων διορθωτών και επιμελητών.
Το 1992, για λογαριασμό του εκδότη, συνέταξε και τυποποίησε μεθόδους δοκιμασίας, εκτίμησης και ελέγχου γνώσεων υποψήφιων συνεργατών (διορθωτών, επιμελητών κ.ά.) και διοργάνωσε σεμινάρια επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης.
Τέλος, έχει διαρκή ενασχόληση με γραμματολογικά θέματα των βόρειων ιδιωμάτων της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, τους φωνηεντισμούς των διαλέκτων της, τα συνθηματικά (επαγγελματικά) γλωσσάρια και τις κριτικές εκδόσεις έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΕ EMAIL ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΕ EMAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ


     
 

Κεντρικά γραφεία
Παναγή Τσαλδάρη (πρώην Πειραιώς) 38, 104 37 Αθήνα,
τηλ.: 210.36.50.000, 210.52.05.600, 801.100.2665
Βιβλιοπωλείο ΠΑΤΑΚΗ
Ακαδημίας 65
106 78 Αθήνα,
τηλ.: 210.38.11.850, 210.38.11.740,
fax: 210.38.11.940,
e-mail: bookstore@patakis.gr
Κεντρική διάθεση
Εμμ. Μπενάκη 16
106 78 Αθήνα,
τηλ.-fax: 210.38.31.078
Κεντρικές αποθήκες
Θέση Τζαβερδέλα,
193 00 Ασπρόπυργος Αττικής.
Υπεύθυνη αποθήκης: Γεωργία Κάνδυλα
(τηλ.: 210.55.90.953, fax: 210.55.90.954,
e-mail: stck@patakis.gr)
Υποκ/μα Β. Ελλάδας
Κορυτσάς (Τέρμα Πόντου -Περιοχή Β' ΚΤΕΟ), Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Διευθυντής: Γιάννης Τασιόπουλος
(τηλ.: 2310.70.63.54, 2310.70.67.15, fax: 2310.70.63.55, e-mail: thess@patakis.gr)


powered by eShopKey