ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
| links
| Επικοινωνία
| downloads
| forum
Κατηγορίες
 
Βοήθεια
Εκδηλώσεις
    Αναζήτηση: (Σύνθετη)

Bookmark and Share

Πόλεις και Λογοτεχνία: Η Αθήνα του Μένη Κουμανταρέα

 
Πρόγραμμα φιλαναγνωσίας
για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
 
Επιμέλεια – παρουσίαση: Αλεξάνδρα Τράντα

(δρ αρχαιολογίας-μουσειολόγος, διαχειρίστρια του έργου του Μένη Κουμανταρέα)

Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019, 11.00 - 14.00

Τόπος διεξαγωγής: Βιβλιοπωλείο Πατάκη, Ακαδημίας 65, Αθήνα

 

 Με σημείο αναφοράς το έργο του σπουδαίου πεζογράφου και αθηναιογράφου Μένη Κουμανταρέα, ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο συνδέεται με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (Νεοελληνική Λογοτεχνία, Ιστορία, Βιωματικές Δράσεις) και έχει ως στόχο να παράσχει στους διδάσκοντες εργαλεία δημιουργικής αξιοποίησης κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Βασικός θεματικός άξονας, η γνωριμία με πτυχές συγκεκριμένων πόλεων διαφορετικών εποχών μέσα από τη λογοτεχνία.

Σκοπός του προγράμματος:  

Μέσω της βαθμιαίας εξοικείωσης με νεοέλληνες συγγραφείς, η ενεργητική πρόσληψη της λογοτεχνίας, η καλλιέργεια της αναγνωστικής κουλτούρας στους μαθητές, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της φαντασίας τους, η προαγωγή αξιών όπως η φιλαναγνωσία, το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και τις τέχνες, η ευαισθητοποίηση για άτομα διαφορετικών ηλικιακών και κοινωνικών στρωμάτων.

 Περιγραφή του προγράμματος:

 Το πρόγραμμα ξεκινά με σύντομη εισαγωγή στη μεταπολεμική πεζογραφία και συγκεκριμένα στη δεύτερη μεταπολεμική γενιά, στην οποία εντάσσεται ο Μένης Κουμανταρέας. Στη συνέχεια, ακολουθεί συζήτηση για επιλεγμένα αποσπάσματα από κείμενα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, ποιήματα και πεζά, τα οποία προβάλλονται σε παρουσίαση, συνοδευόμενα από σχετικό οπτικοακουστικό υλικό. Προτείνονται ιδέες δημιουργικής αξιοποίησης των κειμένων, βάσει συγκεκριμένων προτύπων ανάλυσης, καθώς και εναλλακτικοί τρόποι ανάγνωσης των κειμένων.

Ενδεικτική αναφορά κειμένων – αποσπασμάτων έργων του Μένη Κουμανταρέα που θα συζητηθούν: Ο ωραίος λοχαγός, Η σειρήνα της ερήμου, Βιοτεχνία υαλικών, Η κυρία Κούλα, Θυμάμαι τη Μαρία, Ο θησαυρός του χρόνου, Θάνατος στο Βαλπαραΐζο, Σε μέρος όπου φως δεν φέγγει (Πλανόδιος Σαλπιγκτής), Ευδοκία (Σεραφείμ και Χερουβείμ).

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητές.

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν είσοδος με αγορά ενός βιβλίου του Μένη Κουμανταρέα

Για να δηλώσετε συμμετοχή, πατήστε εδώ.

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Για επιπλέον πληροφορίες ή διευκρινίσεις: Γραμματεία Σχόλης, τηλ.: 210 36.50.031, e-mail: sxoli@patakis.gr.

 

Η Αλεξάνδρα Τράντα σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία, έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις Μουσειακές Σπουδές και διδακτορικό δίπλωμα στην Αρχαιολογία. Εργάζεται στην Υπηρεσία Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και διδάσκει Μουσειολογία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική διατριβή στα πεδία της Μουσειολογίας και της Μουσειακής εκπαίδευσης. Έχει γράψει μία μονογραφία για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, δύο βιβλία εκδόσεων του ΠΙΟΠ, άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει συμμετάσχει στο μουσειολογικό σχεδιασμό εκθέσεων. Έχει γράψει μουσειακά κείμενα για εκθέσεις, έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις. Έχει διδάξει Μουσειακή Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Μουσειολογία στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο. Διαχειρίζεται το έργο του Μένη Κουμανταρέα και επιμελείται τις επανεκδόσεις των βιβλίων του. Επίσης, έχει σχεδιάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πόλεις και λογοτεχνία: Η Αθήνα του Μένη Κουμανταρέα», που παρουσιάστηκε στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (2017), με ειδικό θέμα εορτασμού «Πόλ(ε)ις». 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΕ EMAIL ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΕ EMAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ


     
 

Κεντρικά γραφεία
Παναγή Τσαλδάρη (πρώην Πειραιώς) 38, 104 37 Αθήνα,
τηλ.: 210.36.50.000, 210.52.05.600, 801.100.2665
Βιβλιοπωλείο ΠΑΤΑΚΗ
Ακαδημίας 65
106 78 Αθήνα,
τηλ.: 210.38.11.850, 210.38.11.740,
fax: 210.38.11.940,
e-mail: bookstore@patakis.gr
Κεντρική διάθεση
Εμμ. Μπενάκη 16
106 78 Αθήνα,
τηλ.-fax: 210.38.31.078
Κεντρικές αποθήκες
Θέση Τζαβερδέλα,
193 00 Ασπρόπυργος Αττικής.
Υπεύθυνη αποθήκης: Γεωργία Κάνδυλα
(τηλ.: 210.55.90.953, fax: 210.55.90.954,
e-mail: stck@patakis.gr)
Υποκ/μα Β. Ελλάδας
Κορυτσάς (Τέρμα Πόντου -Περιοχή Β' ΚΤΕΟ), Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Διευθυντής: Γιάννης Τασιόπουλος
(τηλ.: 2310.70.63.54, 2310.70.67.15, fax: 2310.70.63.55, e-mail: thess@patakis.gr)


powered by eShopKey