ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ - Η οικονομία της κρίσης. Μάθημα εκτάκτου ανάγκης για το μέλλον του χρήματος
| links
| Επικοινωνία
| downloads
| forum
 
Βοήθεια
Εκδηλώσεις
    Αναζήτηση: (Σύνθετη)
ΤΙΤΛΟΙ

Οικονομικές ΕπιστήμεςBookmark and Share

Η οικονομία της κρίσης. Μάθημα εκτάκτου ανάγκης για το μέλλον του χρήματος
Η οικονομία της κρίσης. Μάθημα εκτάκτου ανάγκης για το μέλλον του χρήματος

Printer Friendly Πείτε το σε έναν φίλο σας
ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ONLINE ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
Βρέθηκαν σε : Οικονομικές Επιστήμες
Συντελεστές
Εκδότης : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Συγγραφέας : Ρουμπινί Νουριέλ,Μιμ Στίβεν
Μεταφραστής : Σπερελάκη Τιτίνα

-
Περιγραφή
Ο οικονομολόγος που προέβλεψε την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2006 προτείνει ριζικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μια φωνή που πρέπει επιτέλους ν’ ακουστεί.

Αντίθετα με τους περισσότερους οικονομικούς αναλυτές, ο Ρουμπινί δεν αντιμετωπίζει τις οικονομικές καταστροφές ως απρόβλεπτα γεγονότα που συμβαίνουν μια φορά στη ζωή μας χωρίς να έχουν ξεκάθαρη αιτία. Δεκαετίες προσεκτικής έρευνας σ’ όλο τον κόσμο τού επέτρεψαν να συνειδητοποιήσει πως και πιθανές είναι και προβλέψιμες. Οπλισμένος με ένα αντισυμβατικό μείγμα ιστορικής ανάλυσης και παγκόσμιων οικονομικών, ο Ρουμπινί ανάγκασε πολιτικούς, υπευθύνους για τη χάραξη πολιτικής, επενδυτές και παρατηρητές της αγοράς να αντιμετωπίσουν μια από καιρό λησμονημένη αλήθεια: τα χρηματοοικονομικά συστήματα είναι εγγενώς εύθραυστα και επιρρεπή στην κατάρρευση.

Αντλώντας στοιχεία από ανάλογα φαινόμενα σε διάφορες χώρες και αιώνες, ο Ρουμπινί και ο Στίβεν Μιμ, καθηγητής οικονομικής ιστορίας και αρθρογράφος των New York Times, απέδειξαν πως οι χρηματοοικονομικοί κατακλυσμοί είναι τόσο παλιοί και πανταχού παρόντες όσο και ο ίδιος ο καπιταλισμός. Μόνο τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχουμε γίνει μάρτυρες παρόμοιων κρίσεων σε χώρες τόσο διαφορετικές όσο το Μεξικό, η Ταϊλάνδη, η Βραζιλία, το Πακιστάν και η Αργεντινή. Όλες αυτές οι κρίσεις –για να μην αναφέρουμε πιο σαρωτικούς κατακλυσμούς, όπως τη Μεγάλη Ύφεση– έχουν πολλά κοινά με τη σημερινή κρίση. Συσχετίζοντας τα μαθήματα από προηγούμενες κρίσεις με τη σημερινή δύσκολη θέση μας, ο Ρουμπινί και ο Μιμ δείχνουν πώς μπορούμε να εντοπίζουμε και να αντιμετωπίζουμε την εγγενή αστάθεια του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, να αναγνωρίζουμε τα σημεία πίεσης, να μαθαίνουμε από προγενέστερα περιστατικά «παράλογης ευφορίας», να εντοπίζουμε τη διαδρομή της παγκόσμιας μετάδοσης της νόσου και να προγραμματίζουμε το άμεσο μέλλον μας. Ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα, οι συγγραφείς εξηγούν πώς μπορεί η παγκόσμια οικονομία να βγει από το χάος όπου βρίσκεται και να παραμείνει έξω από αυτό.

Στη σκιά του Ρουμπινί, οικονομολόγοι και επενδυτές συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο πως δεν έχουν πια την πολυτέλεια να θεωρούν τις κρίσεις «μαύρους κύκνους» της χρηματοοικονομικής ιστορίας.

Βιβλίο καίριο και με παντοτινή αξία, η Οικονομία της Κρίσης αποδεικνύει πως οι καταστροφές είναι όχι μόνο προβλέψιμες, αλλά και αποτρέψιμες και, με το κατάλληλο γιατρικό, θεραπεύσιμες.«Όποια τράπεζα χρειάζεται χρήματα της κυβέρνησης για να επιβιώσει, δηλαδή χρήματα των φορολογουμένων, δεν πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί” γράφει ο Ρουμπινί στη συναρπαστική και άκρως κατατοπιστική αυτή μελέτη του. Ο Ρουμπινί, που προέβλεψε την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2006, αναλύει με μεγάλη διεισδυτικότητα τους λόγους που οδήγησαν την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου στη βαθύτερη κρίση που γνώρισε από την εποχή του Κραχ του ’29, και προτείνει σκληρά αλλά επιβεβλημένα μέτρα που

θ’ αποτρέψουν στο μέλλον μια τέτοιου είδους καταστροφή. Καλά θα κάνουμε αυτή τη φορά να τον ακούσουμε». Paul M. Barrett, The New York Times Book Review«Τα τελευταία τρία χρόνια ο Νουριέλ Ρουμπινί ήταν γνωστός στους τραπεζικούς κύκλους ως “Δρ. Καταστροφή”, εξαιτίας των δυσοίωνων προβλέψεων που έκανε για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Ήταν από τους ελάχιστους που επέμενε ότι η πιστωτική φούσκα θα σκάσει σύντομα και θα βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε βαθιά ύφεση. Τότε είχε ελάχιστους φίλους και πολλούς εχθρούς. Σήμερα όμως όλοι, οικονομολόγοι, τραπεζίτες, πολιτικοί, σπεύδουν να τον συμβουλευτούν. Το βιβλίο που συνυπογράφει με τον Στίβεν Μιμ είναι μια νηφάλια και εμπεριστατωμένη ανάλυση των λόγων που οδήγησαν στην πρωτοφανή αυτή κρίση, προτείνοντας ταυτόχρονα γενναίες και ριζοσπαστικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα που θα πρέπει να επιβάλουν οι κυβερνήσεις, ώστε ν’ αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες κρίσεις πανικού στις αγορές». Gillian Tett, Financial Times
Αποσπάσματα - Δημοσιεύματα

Βάρος: 0,793371 kgr

Χαρακτηριστικά
Γενικά
ISBN: 9789601640822
Σελίδες: 616
B.K.M. ( Βοηθητικός Κωδικός Μηχανογράφησης ): 08082
Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας: Δεκέμβριος 2010
Ημερομηνία τελευταίας εκτύπωσης: Φεβρουάριος 2012

 Κριτικές

Βαθμολογήστε αυτόν τον τίτλο.
Ο τίτλος δεν έχει βαθμολογηθεί ακόμη  Γράψτε τη δική σας κριτική.

Όσοι επέλεξαν αυτό το προϊόν ενδιαφέρθηκαν και για:
Προϊόν
Τιμή
Εκλογικά συστήματα. Θεωρία και πρακτικές εφαρμογές
 €34,49
Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο
 €10,10
Γιατί οι πολιτικοί λένε ψέματα: η αλήθεια για το ψέμα στη διεθνή πολιτική σκηνή
 €12,44
Από την κλεπτοκρατία στη χρεοκοπία
 €17,42
Η Ελλάδα των δανείων και των χρεοκοπιών
 €16,92
     
 

Κεντρικά γραφεία
Παναγή Τσαλδάρη (πρώην Πειραιώς) 38, 104 37 Αθήνα,
τηλ.: 210.36.50.000, 210.52.05.600, 801.100.2665
Βιβλιοπωλείο ΠΑΤΑΚΗ
Ακαδημίας 65
106 78 Αθήνα,
τηλ.: 210.38.11.850, 210.38.11.740,
fax: 210.38.11.940,
e-mail: bookstore@patakis.gr
Κεντρική διάθεση
Εμμ. Μπενάκη 16
106 78 Αθήνα,
τηλ.-fax: 210.38.31.078
Κεντρικές αποθήκες
Θέση Τζαβερδέλα,
193 00 Ασπρόπυργος Αττικής.
Υπεύθυνη αποθήκης: Γεωργία Κάνδυλα
(τηλ.: 210.55.90.953, fax: 210.55.90.954,
e-mail: stck@patakis.gr)
Υποκ/μα Β. Ελλάδας
Κορυτσάς (Τέρμα Πόντου -Περιοχή Β' ΚΤΕΟ), Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Διευθυντής: Γιάννης Τασιόπουλος
(τηλ.: 2310.70.63.54, 2310.70.67.15, fax: 2310.70.63.55, e-mail: thess@patakis.gr)


powered by eShopKey