Κατηγορίες

Άρθρο

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ (διδάσκων Nίκος Δαββέτας)

Το μυθιστόρημα, όπως εύστοχα σημειώνει ο Μίλαν Κούντερα, είναι μια τέχνη αυτόνομη με τη δική της ιστορία, τις δικές της τεχνικές και κατακτήσεις στον χώρο της πεζογραφίας. Ασφαλώς και το ταλέντο, η επιμονή και το «παίδεμα» με τη γλώσσα, το συγγραφικό όραμα δεν διδάσκονται, όμως κάποια πράγματα σχετικά με την κατασκευή ενός μυθιστορηματικού έργου μπορούμε πια να τα κωδικοποιήσουμε ή να τα αναλύσουμε καλύτερα. Να βοηθήσουμε έτσι τον «πελαγωμένο πρωτάρη της γραφής» να φτάσει στον στόχο του με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες.
Σε μια σειρά λοιπόν δέκα τρίωρων μαθημάτων, εκτός από τις επιλεγμένες αναγνώσεις και τα θεωρητικά, θα επικεντρωθούμε στις κάτωθι πρακτικές ενότητες:
-Από το σημειωματάριο στην οθόνη του υπολογιστή: η ιεροτελεστία της γραφής.
-Πώς κατασκευάζουμε έναν ήρωα: μυθοπλαστικά και αυτοβιογραφικά στοιχεία σε έναν χαρακτήρα.
-Ο ρόλος και η φωνή του εκάστοτε αφηγητή.
-Πρόσωπα και προσωπεία στην αφήγηση. Οι κυριότεροι αφηγηματικοί τρόποι.
-Οπτικές γωνίες της δράσης: μονοφωνικά και πολυφωνικά παραδείγματα - ποιος αφηγείται και γιατί.
-Διάλογοι και εσωτερικός μονόλογος.
-Πώς ενδυναμώνουμε τη «λογοτεχνικότητα» ενός κειμένου: επεξεργασία και αναβάθμιση της γραφής.
-Η μεταφορική γλώσσα. Σχήματα λόγου. Σε αναζήτηση ύφους.
-Διαβάζω σημαίνει συγκρίνω: δάνεια και αντιδάνεια.
-Διακειμενικότητα. Η αντίδραση στα κλισέ.

Για επιπλέον πληροφορίες ή διευκρινίσεις: Γραμματεία Σχόλης, τηλ.: 210 36.50.031, e-mail: sxoli@patakis.gr.

 

Νίκος Δαββέτας

Ο Νίκος Δαββέτας (Αθήνα, 1960) διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Πρωτοδημοσίευσε κείμενά του το 1981 στο περιοδικό Διαγώνιος της Θεσσαλονίκης. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει δώδεκα βιβλία (έξι ποιητικά, μια συλλογή διηγημάτων και πέντε μυθιστορήματα). Το 2003 κυκλοφόρησε στη Βρετανία μια επιλογή ποιημάτων του σε μετάφραση Thom Nairn. Το 2010 το μυθιστόρημά του Η Εβραία νύφη τιμήθηκε με το Βραβείο Ουράνη από την Ακαδημία Αθηνών και τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε στην Ολλανδία σε μετάφραση Hero Hokwerda. Ποιήματα και διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Partisan Review, Agenda, Waves, Modern Poetry in Translation, Erythia, Το Τέταρτο, Νέα Εστία, Εντευκτήριο κ.ά. Από το 1992 είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Συνεργάζεται ως βιβλιοκριτικός με την εφημερίδα Η Καθημερινή.Page generated: 25/10/2020 03:43:51