Κατηγορίες

Άρθρο

Για να τελειώνουμε επιτέλους με τις πριγκίπισσες

Για να τελειώνουμε επιτέλους με τις πριγκίπισσες

της Λουκίας Λυκίδη

Έχετε ευχηθεί ποτέ να ήσασταν πριγκίπισσα; Έχετε παρακολουθήσει τις κόρες σας να την υποδύονται φορώντας ροζ τουτού και τιάρα; Είναι πραγματικά μυστήριο πώς οι πριγκίπισσες καταφέρνουν να ασκούν τέτοια έλξη στα κορίτσια σήμερα. Και στα... μεγαλύτερα κορίτσια. Δείτε, για παράδειγμα, τη δημοσιότητα γύρω από την Κέιτ Μίντλετον και την Μέγκαν Μαρκλ. Χωρίς τουτού και τιάρα συχνά εκείνες (περισσότερο με τζιν και blazer), αλλά πάντως πριγκίπισσες.

Στο πρώτο βιβλίο της σειράς «Πριγκίπισσα Αθηνά» η ηρωίδα έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και με την αυθεντία που της δίνει η... πριγκιπική της ιδιότητα να μάθει στα κορίτσια πως δεν υπάρχει τίποτα πιο βαρετό από το να είσαι πριγκίπισσα σήμερα. Αγανακτισμένη εξηγεί πως βαρέθηκε να περνά τις μέρες της διαλέγοντας φορέματα (κάτι σαν το Shopping Star και το GNTM σε παραμύθι) και πηγαίνοντας σε χορούς. Όταν προκαλεί τον φίλο της τον Παρότο να της πει «τι κάνουν επιτέλους οι πριγκίπισσες όλη μέρα», εκείνος δυσκολεύεται να της απαντήσει. «Πριγκιπίζουν; Πριγκιπεύουν; Και πριγκιπάρουν;» είναι το μόνο που βρίσκει να πει. Υπάρχει και χειρότερο σενάριο όμως. Και τα πιθανά καταστροφικά σενάρια δε σταματούν εκεί. Φανταστείτε να βρεθείς να σκουπίζεις, να ξεσκονίζεις και να μαγειρεύεις για επτά απαιτητικούς και αυταρχικούς νάνους, να κοιμάσαι εις την αιωνιότητα ή να φιλάς βατράχους περιμένοντας μήπως και κάποιος μεταμορφωθεί σε πρίγκιπα.

Η πριγκίπισσα Αθηνά δεν ικανοποιείται από αυτά τα ενδεχόμενα και για καλή της τύχη χάρη σε ένα φουτουριστικό ποδήλατο του εφευρέτη και μέντορά της Κούριου –είναι απίστευτο τι μπορεί να κάνει το Πολυτεχνείο για ένα κορίτσι σήμερα– ξεκινά για ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο, στο οποίο θα γνωρίσει τη συγγραφέα του βιβλίου Μικρές κυρίες, Λουίζα Μέυ Άλκοτ, την πρωτοπόρο πιλότο Αμέλια Έρχαρτ, αλλά και τη μαύρη βιοχημικό Marie Maynard Daly. Η γνωριμία μαζί τους θα της αλλάξει τη ζωή. Θα την κάνει να καταλάβει πως η ζωή είναι πολύ ενδιαφέρουσα και συναρπαστική για να φοβόμαστε να τη γνωρίσουμε ή, ακόμη χειρότερα, να μην το κάνουμε για να είμαστε ήσυχες, φρόνιμες και αποδέκτες ή, ακόμη ακόμη χειρότερα, γιατί μπορεί κάποιος να μας είπε ότι αυτά δεν είναι πράγματα για κορίτσια. 

Η πριγκίπισσα Αθηνά είναι το βιβλίο που χρειάζονται σήμερα τα κορίτσια για να εμπνευστούν και να εξελιχθούν σε γυναίκες με αυτοπεποίθηση, που θα εκπληρώσουν τα δικά τους αυθεντικά θέλω. Εξίσου όμως το χρειαζόμαστε και εμείς οι μαμάδες τους για να θυμηθούμε τα δικά μας ανεκπλήρωτα όνειρα και να τα κυνηγήσουμε σήμερα, τώρα. Γιατί όχι; Ποτέ δεν είναι πολύ αργά.

Η «Πριγκίπισσα Αθηνά» είναι ένα βιβλίο που έρχεται ακριβώς την εποχή που παντού γύρω μας –από τις διαφημίσεις μέχρι τα t-shirts και τις κούπες– τα συνθήματα γυναικείας ενδυνάμωσης κυριαρχούν και οι ίσες ευκαιρίες, οι ίσες αμοιβές, η ίση εκπροσώπηση είναι και πάλι στο τραπέζι του φεμινισμού. Ενός φεμινισμού που όχι μόνο έχει και πάλι σημασία, αλλά και έχει επιστρέψει σαν το δυναμικό, ελκυστικό, απενοχοποιημένο alter ego του. Η πριγκίπισσα Αθήνα είναι η κατάλληλη ηρωίδα για να μιλήσει για όλα αυτά. Με μια μαμά που ήθελε να γίνει κτηνίατρος αλλά εγκατέλειψε το όνειρό της, με έναν μπαμπά που θέλει να εγκρίνει όσα κάνει η κόρη του, με έναν αγαπημένο εφευρέτη μέντορα και με έναν φίλο παπαγάλο έτοιμο να την παροτρύνει και να την ενθαρρύνει όπου χρειαστεί. Αλλά κυρίως με γυναίκες πρότυπα μακριά από τα κλισέ του μοντέλου και της τραγουδίστριας. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε επιτέλους με αυτές τις πριγκίπισσες.

 

Η Λουκία Λυκίδη είναι δημοσιογράφος, μαμά του Άρη και της Ελένης. Έχει εργαστεί στην Ελευθεροτυπία και στο Marie Claire, ενώ τώρα εργάζεται στο Harper’s Bazaar.Page generated: 06/08/2020 09:49:38