Κατηγορίες

Βιβλία με όμορφη εικονογράφηση

Βιβλία με όμορφη εικονογράφηση

Γράφει ο Μάνος Κοντολέων

Σε ποιον απευθύνονται τα βιβλία εκείνα των οποίων το κείμενο διακοσμείται (συχνά και ολοκληρώνεται) από εικόνες;

Μια πρώτη –χωρίς μεγάλη προσπάθεια αναζήτησης– απάντηση θα ήταν σε παιδιά, και μάλιστα μικρής ηλικίας.

Αλλά, αληθινά, μια τέτοια απάντηση, χωρίς να μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως είναι εσφαλμένη, παραμένει αποτέλεσμα μιας άποψης σύμφωνα με την οποία κάθε βιβλίο που έχει δυο δημιουργούς (έναν για τις λέξεις κι έναν για τις εικόνες) αφορά παιδιά έως επτά ή οκτώ χρονών.

Αλλά αν ακολουθήσουμε αυτή τη λογική ταξινόμησης, αυτόματα στερούμε τη δυνατότητα σε αναγνώστες διαφόρων ηλικιών να χαρούν τόσο το νόημα των φράσεων όσο κι εκείνο των σχημάτων. Και κυρίως τους στερούμε τη δυνατότητα να αποκτήσουν την εμπειρία συνύπαρξης δυο βασικών μορφών Τέχνης – αναφέρομαι στη Λογοτεχνία και στη Ζωγραφική.

Κυκλοφορούν συχνά τέτοια βιβλία.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη πρόσφατα έφτασαν στα βιβλιοπωλεία δύο από αυτά.

 

Το ένα –Τα ασημένια παπούτσια– έχει την υπογραφή της Μαρίας Παπαγιάννη, ενώ τις εικόνες του τις έχει δημιουργήσει η Μυρτώ Δεληβοριά.

Το βιβλίο με τον τίτλο Τα ασημένια παπούτσια ανήκει στη σειρά «Πες το μ’ ένα παραμύθι» (στην ίδια σειρά ανήκει και το Οι περιπέτειες του Νιλς)

Η ιδέα της σειράς είναι να γίνει γνωστή μια χώρα μέσα από μια σύγχρονη διασκευή ενός λογοτεχνικού έργου για παιδιά προηγούμενης εποχής.

Ξεκίνησε με τη διασκευή του έργου της Σέλμα Λάγκερλεφ και τη γνωριμία με τη Σουηδία και τώρα συνεχίζεται με το έργο της Μαίρη Μέιπς Ντοντζ Τα ασημένια παπούτσια.

Η συγκεκριμένη συγγραφέας υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα στον χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και έγραψε το ομώνυμο μυθιστόρημα με στόχο να κάνει γνωστό στο κοινό της χώρας της τον τρόπο ζωής των ανθρώπων στις Κάτω Χώρες.

Πρόκειται για μια κλασική ιστορία που μυθιστοριοποιεί την προσπάθεια δύο φτωχών παιδιών να αποκτήσουν τα ίδια μια θέση στην κοινωνία, αλλά και να βοηθήσουν οικονομικά την οικογένειά τους.

Η Μαρία Παπαγιάννη με έξυπνο τρόπο έφερε σε μια πιο σύγχρονη αφηγηματική φόρμα το μυθιστόρημα της Ντοντζ και η Μυρτώ Δεληβοριά με τη γνωστή της αφαιρετική εικαστική άποψη μας χαρίζει μια τρυφερή Ολλανδία.

Τα δυο –έως τώρα υποθέτω– βιβλία της σειράς στηρίζονται σε μια πρωτότυπη ιδέα και δίνουν την ευκαιρία στους αναγνώστες τους να επικοινωνήσουν με έργα κλασικά, ενώ παράλληλα μαθαίνουν την καθημερινότητα άλλων χωρών.

 *********

Το δεύτερο βιβλίο αυτού το σημειώματος έχει τον τίτλο Καλά Χριστούγεννα, κύριε Ντίκενς και το υπογράφει η Ελένη Κατσαμά για το κείμενο και ο Βασίλης Κουτσογιάννης για τις εικόνες.

Στο βιβλίο αυτό γνωρίζουμε τον μεγάλο συγγραφέα Τσαρλς Ντίκενς, όταν ήταν μικρός!

Γιορτάζουμε μαζί του τα Χριστούγεννα της ζωής του, στην αρχή στο πολυτελές σπίτι του στο Πόρτσμουθ, στη συνέχεια στα στενά σοκάκια του βιομηχανικού Λονδίνου κι έπειτα στο σκοτεινό εργοστάσιο όπου αναγκάστηκε να δουλέψει, όταν χρεοκόπησε η οικογένειά του.

Γνωρίζουμε τα παιδικά χρόνια του μεγάλου συγγραφέα, τον χαρακτήρα και τις συνήθειές του, τα γεγονότα που συγκλόνισαν τον παιδικό του κόσμο. Μαζί του θα συναντήσουμε κι εμείς τους ήρωες των μυθιστορημάτων του στην ομιχλώδη Αγγλία.

Κι όταν αργότερα, ο Τσαρλς Ντίκενς, αποφασίσει να γράψει γι’ αυτούς, θα μας παραδώσει ένα έργο που διαβάζεται κι αγαπιέται ως σήμερα.

Στην ουσία έχουμε μια απλή αλλά μεστή εξιστόρηση των βασικών στιγμών της ζωής ενός ανθρώπου, που θα αποτελούσαν κάποια στιγμή τις βάσεις που πάνω τους θα στηριζότανε ένα μεγάλο μέρος των βιβλίων του.

Η Ελένη Κατσαμά –μια ιδιότυπη όσο και ποιοτική παρουσία στον χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά– ερεύνησε σε παρεμφερή βιβλία τη ζωή του μεγάλου Άγγλου κλασικού συγγραφέα και με επιτυχία στάθηκε σε κεντρικές στιγμές της ζωής του.

Το κείμενο –άλλοτε νοσταλγικό κι άλλοτε σύντομα περιγραφικό– το συνοδεύουν οι εικόνες του Βασίλη Κουτσογιάννη, οι οποίες διαθέτουν όλη την ατμόσφαιρα του Λονδίνου εκείνων των χρόνων.

Μια ευτυχής συνεργασία λόγου και εικόνας που δίνει την ευκαιρία σε κάθε αναγνώστη να γνωρίσει σύντομα αλλά περιεκτικά τη ζωή του Ντίκενς.

 

- Τα ασημένια πατίνια (Σειρά: Πες το μ' ένα παραμύθι)
Συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη, Εικόνες: Μυρτώ Δεληβοριά
 

- Καλά Χριστούγεννα, κύριε Ντίκενς (Σειρά: Όταν οι μεγάλοι ήταν μικροί) 
Συγγραφέας: Ελένη Κατσαμά, Εικόνες: Βασίλης ΚουτσογιάννηςPage generated: 09/03/2021 00:02:05