Κατηγορίες

Άρθρο

Αντρί Σνερ Μάγκνασον, Τα παιδιά του γαλάζιου πλανήτη

Αντρί Σνερ Μάγκνασον, Τα παιδιά του γαλάζιου πλανήτη

Γράφει η Ελένη Κατσαμά

 

Μακριά στο διάστημα, σ' έναν άλλο γαλαξία, υπάρχει ένας γαλάζιος πλανήτης που κατοικείται μόνο από παιδιά. Τα παιδιά αυτά ζουν ελεύθερα κι ευτυχισμένα όσο κανένας στον κόσμο, μέχρι που εμφανίζεται ο μυστηριώδης Σούπερ Γκλαμ και τους υπόσχεται πως μπορεί να πραγματοποιήσει κάθε τους όνειρο µε µόνο αντάλλαγµα λίγες σταγόνες από τη νεότητά τους…

Κάπως έτσι ξεκινάει το πολυβραβευµένο µυθιστόρηµα του Ισλανδού συγγραφέα. Στη συνέχεια...

Παρασυρμένα από τον ενθουσιασμό τους, τα παιδιά ξεπουλάνε την πηγή της αιώνιας νεότητάς τους, μην υπολογίζοντας τις συνέπειες αυτής της πράξης τους, τόσο για τον ίδιο τους τον εαυτό όσο και για ολόκληρο τον πλανήτη που κινδυνεύει να αφανιστεί.

Το πρώτο όνειρο που τους πραγµατοποιεί είναι να τους κάνει να πετούν. Μετά τα παιδιά τού ζητούν να είναι πάντα ηµέρα, για να µπορούν να διασκεδάζουν ασταµάτητα, και εκείνος καρφώνει τον ήλιο πάνω στη δική τους πλευρά του πλανήτη. Τα παιδιά, χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες αυτής της πράξης για την άλλη πλευρά του πλανήτη ζητούν να διώξει και τα σύννεφα, ώστε να µην καλύπτουν τον ήλιο τους.

Δύο από τα παιδιά, από µια ατυχία, φτάνουν µια µέρα στην άλλη πλευρά του πλανήτη, όπου επικρατεί σκοτάδι και κρύο. Εκεί γνωρίζουν τα χλωµά παιδιά και αναγκάζονται να τους πουν ψέµατα για τις συνθήκες ζωής τους. Τα χλωµά παιδιά, δείχνοντας µεγαλοψυχία, τους δίνουν το αερόστατό τους για να επιστρέψουν στη δική τους πλευρά. Οι φίλοι τους δεν έχουν καν καταλάβει την απουσία τους, γιατί στο µεταξύ ο Σούπερ Γκλαµ τους απασχολεί µε τα ανέκδοτά του.

Ποιος είναι, όμως, στ’ αλήθεια ο Σούπερ Γκλαμ και τι κρύβεται πίσω από το αξιαγάπητο παρουσιαστικό του; Θα καταλάβουν, άραγε, τα παιδιά τον κίνδυνο που διατρέχουν ή θα παραμείνουν εγκλωβισμένα στο πλαστό όνειρο ευτυχίας;

Η Χίλντα και ο Μπριµίρ έχουν καταλάβει. Αυτό το ξεπούληµα της νεότητάς τους θα αφανίσει όλον τον πλανήτη. Έτσι, αποφασίζουν να εφαρµόσουν ένα κόλπο, πραγµατοποιώντας το πιο µεγάλο όνειρο του Σούπερ Γκλαµ και σώζοντας τον πλανήτη και τη νεότητά τους.

Ο Μάγκνασον στο βιβλίο του περιγράφει τη φύση όχι σαν έναν ανεξάντλητο παιδότοπο, αλλά όπως πραγματικά είναι, σαν ένα μοναδικό και εύθραυστο μέρος, σαν κάτι δικό μας, πολύτιμο, που κινδυνεύει. Και η απειλή είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Τα παιδιά του γαλάζιου πλανήτη είναι ένα έργο για μικρούς από μια μικρή χώρα, το οποίο ξεπέρασε τα γεωγραφικά, πολιτισμικά και γλωσσικά σύνορα της χώρας του, μεταφράστηκε αλλά και διασκευάστηκε για το θέατρο σε περισσότερες από 30 χώρες. Η προσεγμένη αυτή επανέκδοση έχει την πρωτότυπη εικονογράφηση της ισλανδικής έκδοσης.

 

5 λόγοι για να διαβαστεί:

1. Είναι ένα μικρό αριστούργημα, που με τρόπο λυρικό και ευθύ, εξηγεί πώς ο πλανήτης μας έφτασε σε αδιέξοδο εξαιτίας της ανθρώπινης ματαιοδοξίας.

2. Είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

3. Προάγει αξίες θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ήδη υπάρχουσα ηθική. Θίγει θέματα όπως υπευθυνότητα, φιλία, αειφορία, αλτρουισμός, δικαιοσύνη στην κατανομή πόρων.

4. Πίσω απ’ την ιστορία των παιδιών του γαλάζιου πλανήτη εντοπίζουμε την ιστορία του Φάουστ (συμφωνία του ήρωα με τον διάβολο).

5. Προσφέρει αφορμές για συζήτηση και επικοινωνία, τόσο στις τάξεις του σχολείου όσο και ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας (Τι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος; Πώς άντεχαν οι άνθρωποι πριν από 100 χρόνια, όταν δεν υπήρχε ούτε υπολογιστής ούτε τηλεόραση ούτε καν ηλεκτρικό ρεύμα και ζεστό νερό για όλους; Ζητάμε όλο και περισσότερα πράγματα για να είμαστε χαρούμενοι;) 

Η Ελένη Κατσαμά είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων.Page generated: 01/04/2020 09:00:00