Κατηγορίες

Άρθρο

Ελένη Δικαίου, Ένα ήρωας με... πέταλα

Ελένη Δικαίου, Ένα ήρωας με... πέταλα

Γράφει η Βασούλα Κατέρη


Ο Αλέκος είναι ένας γάιδαρος που έχασε το αφεντικό του και απροστάτευτος πια μπαίνει σε μια επικίνδυνη περιπέτεια. Μια περιπέτεια που του προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και του γεννά πρωτόγνωρα συναισθήματα. Ο Αλέκος, ο Πιερό, ένας καλλιτέχνης γερασμένος γάιδαρος, και η Πελίνα, μια φοράδα καλλονή, γνωρίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η γενναιότητα του Αλέκου και λίγη τύχη τους βοηθούν για να ξεπεράσουν εμπόδια που μοιάζουν ανυπέρβλητα. Τελικά βρίσκονται οι τρεις τους στο δάσος, φυγάδες. Γνωρίζουν μια ζωή ελεύθερη, γίνονται αφέντες του εαυτού τους, δένονται μεταξύ τους, νοιάζονται ο ένας για τον άλλο. Ο Αλέκος αναμετριέται με τον εαυτό του, αναλαμβάνει ευθύνες πάνω από τις δυνάμεις του, διαπιστώνει όμως ότι κάπου βαθιά μέσα του αυτές τις δυνάμεις τις έκρυβε καλά. Σ’ αυτή την απροσδόκητη δοκιμασία που βιώνει αποκαλείται ήρωας, στέφεται αρχηγός, γίνεται φίλος. Η γαϊδουρινή του υπομονή, το γαϊδουρινό του πείσμα καθώς και η γαϊδουρινή του αντοχή είναι τα δικά του όπλα για να παλέψει με τους ανθρώπους, τ’ αγρίμια, την πείνα, τη δίψα και τις δυσκολίες της ζωής στο δάσος. Εμπνέεται από τη «ζαχαρομεγαλωμένη» Πελίνα. Αψηφά τους κινδύνους και αφήνεται στις χαρές της ελεύθερης ζωής. Ο Πιερό, ο γαϊδαράκος του τσίρκου, συμπληρώνει την παρέα με το χιούμορ, τη σοφία και τη σπιρτάδα του.

Μια μέρα ένα περίεργο τρίξιμο της γης τούς ξαφνιάζει. Η έκπληξή τους γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν για πρώτη φορά αντικρίζουν μια αγέλη άγριων αλόγων. Όλα τους έχουν τρίχωμα στιλπνό και οι χαίτες τους ανεμίζουν καθώς καλπάζουν περήφανα ανεβαίνοντας την πλαγιά. Η Πελίνα μοιάζει απαράλλαχτα μαζί τους και μένει κι εκείνη έκπληκτη να τα κοιτάζει. Ο Πιερό με ενθουσιασμό τής επιβεβαιώνει ότι είναι μία από αυτά. Λίγο μετά ακούγεται πάλι ένα παράξενο βουητό που κάνει τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους. Προβάλλουν τρεις μηχανές, έχουν πάρει στο κατόπι τα άλογα. Τα κυνηγούν! Επικρατεί πανικός. Ο Αλέκος γκαρίζει στην Πελίνα να φύγει. Εκείνη όμως, πάντα πειθαρχημένη, περιμένει το σινιάλο από τον «αρχηγό». Ο Αλέκος δίνει το σύνθημα και τρέχει όσο πιο γρήγορα μπορεί να τρέξει ένας γάιδαρος, ενώ πίσω του ακολουθεί με όσες δυνάμεις έχει ο γεροντάκος ο Πιερό, που η ψυχή του το λέει και δεν το βάζει κάτω. Η Πελίνα, γρήγορη σαν τον άνεμο, ήδη προπορεύεται και πλησιάζει την κορυφή της πλαγιάς. «Μη σταθείς και μην κοιτάξεις πίσω σου!» της φωνάζει ο κυρ Αλέκος με την χαρακτηριστική γαϊδουροφωνάρα του.

Θ’ αναρωτιέστε τι ακολούθησε. Αλήθεια, πρόκειται για μια συναρπαστική και συγκινητική ιστορία που μόνο η ζωή μπορεί να σκαρώσει και η λογοτεχνία να την περιγράψει.

Η Ελένη Δικαίου ετούτη τη φορά καταθέτει, θα λέγαμε χαριτολογώντας, ένα «γαϊδουρογράφημα». Ένα απολαυστικό ανάγνωσμα για μικρότερα παιδιά που μιλάει κατευθείαν στην καρδιά τους. Η συγγραφέας δουλεύει το κείμενό της με ξεχωριστή μαστοριά και περισσή αγάπη. Πλάθει τους ήρωές της με υλικά αληθινά, αδυναμίες και αρετές ανθρώπινες. Ανήκουν και οι τρεις τους στην οικογένεια των ιππιδών, ωστόσο ο καθένας με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση μέσα από τη ματιά του κυρ Αλέκου δίνει ζωντάνια στο αφήγημα, προκαλεί το ενδιαφέρον, εξάπτει τη φαντασία κι αποκορυφώνει την αγωνία για την τελική έκβαση. Η δημιουργός στο κείμενό της μιλά για σχέσεις, για συμπεριφορές, για συνέπειες και κινδύνους μ’ έναν τρόπο απλό, άμεσο και κατανοητό. Η ρεαλιστική γραφή ρέει, οι εικόνες μιλούν με γλώσσα εναργή, καλλιεπή και σαφή. Δεν προκρίνονται ερμηνείες. Κάθε αναγνώστης θα επιλέξει τη δική του καθώς συμπορεύεται με τον αφηγητή και παρακολουθούν μαζί τα γεγονότα. Προβάλλονται αξίες όπως η ελευθερία, η φιλία, η φιλοζωία, η αυτοθυσία, η ανιδιοτέλεια, η αφοσίωση. Το βιβλίο, Ένας ήρωας με… πέταλα αφηγείται μια ιστορία ευχάριστη και συνάμα ελκυστική, εύληπτη και διασκεδαστική, που ενθουσιάζει τους μικρούς αναγνώστες και οπωσδήποτε πληροί το κριτήριο της αισθητικής απόλαυσης.

(Spoiler alert)! Τι απέγιναν άραγε οι τρεις φίλοι; Κατάφεραν να ξεφύγουν από τους κυνηγούς;

Ο Αλέκος αποδείχτηκε ένας γάιδαρος ήρωας. Τα έβαλε με τους ανθρώπους και για λίγο τουλάχιστον τους νίκησε. Τόσο λίγο, όσο χρειαζόταν για να σωθεί η αγαπημένη του Πελίνα, έστω κι αν την αποχωριζόταν για πάντα. Γιατί όσο η Πελίνα κάλπαζε ελεύθερη με την αγέλη της, ο Αλέκος και ο Πιερό βρέθηκαν στοιβαγμένοι σ’ ένα φορτηγό με άλλους ίππους. Τους πήγαιναν όχι σαν πρόβατα αλλά σαν γαϊδάρους στη σφαγή. Κι εκεί που νόμιζαν ότι ήρθε το τέλος, συνέβη ακόμα μια ανατροπή. Η αστυνομία ακινητοποίησε το φορτηγό. Το εμπόρευμα ήταν παράνομο και οι οδηγοί συνελήφθησαν ως εγκληματίες. Ο Αλέκος και ο Πιερό είχαν ακόμα μια ευκαιρία στη ζωή και τούτη τη φορά είχαν τύχη βουνό γιατί υιοθετήθηκαν από παιδιά. Κοιτάξτε σύμπτωση! Ανάμεσα στα παιδιά ήταν η Μαρτίνα το κορίτσι που ανάθρεψε και αγάπησε όσο τίποτα την Πελίνα. Η χαρά, η συγκίνηση, η ανάμνηση της ψηλόλιγνης φοράδας κατέκλυζαν τον μεσόκοπο γαϊδαράκο. «Η Πελίνα, εκείνο το υπέροχο πλάσμα, η νεράιδα με τη χρυσαφένια χαίτη και τα υγρά μάτια, μας είχε στείλει την καλή μας τύχη χωρίς μαγικό ραβδί».

Αναπολώντας αυτή την περιπέτεια, ο Αλέκος αναγνώρισε στον εαυτό του ότι ήταν πράγματι ο ήρωας της Πελίνας, ένας ήρωας με… πέταλα!

 

Η Βασούλα Κατέρη είναι αναγνώστρια και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση "Ανάγωση, Φιλαναγνωσία και Εκπαιδευτικό Υλικό" από το ΕΚΠΑ.Page generated: 11/08/2020 10:03:32