Κατηγορίες

Ματ Χέιγκ, Το αγόρι που το είπαν Χριστούγεννα - Το κορίτσι που έσωσε τα Χριστούγεννα - Ο Πατέρας Χριστούγεννα κι εγώ

Ματ Χέιγκ, Το αγόρι που το είπαν Χριστούγεννα - Το κορίτσι που έσωσε τα Χριστούγεννα - Ο Πατέρας Χριστούγεννα κι εγώ

Γράφει η Βασούλα Κατέρη

 

 

Η τριλογία του Ματ Χέιγκ για τα Χριστούγεννα είναι ένα δυνατό ανάγνωσμα γεμάτο συγκίνηση, δράση, αγάπη, ελπίδα και πίστη στο αδύνατο.

Αν και διαδραματίζεται στον μακρινό 19ο αιώνα, τα θέματα που πραγματεύεται είναι επίκαιρα και διαχρονικά. Ο συγγραφέας εμπνέεται από την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων και με περισσή φαντασία δημιουργεί τρεις καταπληκτικές ιστορίες που ενθουσιάζουν τους μικρούς αναγνώστες. Οι κεντρικοί ήρωες συστήνονται ήδη από το πρώτο βιβλίο και σιγά σιγά ο αναγνώστης εισέρχεται σ’ ένα γνώριμο σύμπαν, περιμένοντας με αγωνία τη συνέχεια της ιστορίας. Γιατί ο Ματ Χέιγκ πλάθει έναν παραμυθένιο κόσμο με ξωτικά, τρολ, αερικά, μαγεία και εμποτίζει την πλοκή με χιούμορ και πολλά σύγχρονα στοιχεία, κάνοντας τελικά αυτόν τον κόσμο να δείχνει απτός, καθημερινός. Οι άνθρωποι και τα μαγικά πλάσματα συνυπάρχουν αρμονικά, ενώ η ελπίδα, η πίστη και η ειλικρίνεια είναι τα κλειδιά για να επιτευχθεί το αδύνατο στη ζωή.

Η αιώνια διαμάχη του καλού και του κακού εκφράζεται στο πρόσωπο του Νικόλαου και του Βόντολ αντίστοιχα, ή του Κρίπερ και της Μέρυ. Ωστόσο είναι έκδηλη η ευαισθησία του συγγραφέα για το παιδί και τη σπουδαιότητα της τρυφερής αυτής περιόδου στη ζωή του ανθρώπου, κατά την οποία κάθε σημάδι, θετικό ή αρνητικό, μένει ανεξίτηλο. Η διακειμενική αναφορά στον Όλιβερ Τουίστ του Κάρολου Ντίκενς, καθώς και ο ρόλος του σπουδαίου αυτού συγγραφέα στη δεύτερη ιστορία, αντικατοπτρίζει την ατμόσφαιρα της εποχής και προσδίδει αληθοφάνεια στο ανάγνωσμα. Άλλωστε, όχι τυχαία, ο Όλιβερ Τουίστ είναι το πρώτο δώρο που κάνει ο Πατέρας Χριστούγεννα σε παιδί. Ένα μυθιστόρημα σύμβολο που στέλνει μήνυμα ελπίδας ότι στο τέλος το καλό θριαμβεύει.

Με έντεχνο τρόπο θίγονται διαχρονικά θέματα, όπως η ορφάνια, η διαφορετικότητα, η ανάγκη ένταξης των νεαρών ατόμων στο κοινωνικό σύνολο, η σημασία της αποδοχής, της ενθάρρυνσης και της επιβράβευσης, η συμφιλίωση με κάθε αποτυχία. Αναδύεται επίσης το ζήτημα της λεπτής ισορροπίας ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα. Καυτηριάζεται η αντιδεοντολογική δημοσιογραφία, οι ψευδείς ειδήσεις και οι συνέπειες που επιφέρουν στην κοινή γνώμη. Οι νεαροί αναγνώστες καλούνται να δουν τα πράγματα από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες και να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη πάνω σε ζητήματα που «καίνε» στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Η ιδιαίτερα αξιόλογη μετάφραση της Αργυρώς Πιπίνη συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην αισθητική απόλαυση της ανάγνωσης. 

Περίληψη της ιστορίας - spoiler alert!

Στο πρώτο βιβλίο, Το αγόρι που το είπαν Χριστούγεννα, συναντάμε τον Νικόλαο, ένα εντεκάχρονο παιδί που ζει σ’ ένα χωριό της Φινλανδίας. Παρότι η ζωή του είναι δύσκολη, δεν παραπονιέται. Έχει αποφασίσει να βλέπει την καλή πλευρά ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχει. Έχει χάσει τη μητέρα του, κι όταν φεύγει κι ο πατέρας του, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη και για τους δυο, μένει με τη σκληρόκαρδη θεία του. Αναγκάζεται να το σκάσει και ξεκινά ένα δύσκολο και μακρινό ταξίδι που θα καθορίσει το μέλλον του. Βρίσκεται αντιμέτωπος με τον θάνατο, όμως η ελπίδα και η καλοσύνη του γίνονται η ασπίδα του. Μεταφέρεται στη Χώρα των Ξωτικών. Εκεί αποκτά φίλους και εχθρούς. Μαθαίνει για την ανάμειξη του πατέρα του στην απαγωγή ενός μικρού ξωτικού και ο κόσμος του καταρρέει. Φυλακίζεται σ’ έναν πανύψηλο πύργο. Η ζωή του βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε θανάσιμο κίνδυνο. Διαπιστώνει και πάλι πως η πίστη στο αδύνατο κάνει θαύματα. Καταφέρνει ν’ αποδράσει και αναζητά τον πατέρα του. Θέλει να επανορθώσει για λογαριασμό του, αν και κατά βάθος δεν πιστεύει ότι ο δικός του πατέρας θα μπορούσε να βλάψει οποιονδήποτε. Έρχεται όμως αντιμέτωπος με την πραγματικότητα. Ο Νικόλαος για πρώτη φορά νιώθει μίσος για τον πατέρα του, που αναγνωρίζει όμως το λάθος του και βοηθά τον γιο του να ελευθερώσει το ξωτικό. Συμφιλιώνονται την ύστατη ώρα, λίγο πριν τον χάσει για πάντα. Ακόμη μια απώλεια συνταράσσει την ψυχή του αγοριού. Απομένει πια ολομόναχος. Όταν επιστρέφει στη Χώρα των Ξωτικών, τον υποδέχονται με χαρά, η δική του καρδιά όμως είναι βαριά. Αποχαιρετά για πάντα τον κόσμο των ανθρώπων και αποφασίζει να μείνει κοντά στα ξωτικά. Σ’ έναν χρόνο εκλέγεται πρόεδρος του Συμβουλίου των Ξωτικών και μετονομάζεται Πατέρας Χριστούγεννα. Καθώς τα χρόνια κυλούν, βρίσκει τον σκοπό της ζωής του: θα χαρίζει χαρά στα παιδιά των ανθρώπων κάθε παραμονή Χριστουγέννων.

Στο δεύτερο βιβλίο, Το κορίτσι που έσωσε τα Χριστούγεννα, συναντάμε την Αμέλια. Ένα εννιάχρονο κορίτσι που αντικρίζει το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής. Η μητέρα της είναι βαριά άρρωστη κι εκείνη δουλεύει ως καπνοδοχοκαθαρίστρια για να μπορέσει να επιβιώσει. Όταν η μαμά της πεθαίνει, το κορίτσι καταλήγει στο άθλιο πτωχοκομείο του Κρίπερ. Η Αμέλια πέρα από την οδυνηρή απώλεια της μητέρας της αποχωρίζεται και τον αγαπημένο της γάτο. Οι συνθήκες στο πτωχοκομείο είναι σκληρές και βάναυσες, η σωματική και ψυχική τιμωρία από τον ανάλγητο Κρίπερ αποτελεί καθημερινό φαινόμενο. Αμυδρό φως στο σκοτάδι αυτό είναι η Μέρυ, η μαγείρισσα. Όσο κι αν προσπαθεί ν’ αντισταθεί, η Αμέλια νιώθει ότι κάθε ελπίδα έχει χαθεί. Τα Χριστούγεννα βρίσκονται σε κίνδυνο, αφού η Αμέλια ήταν το πρώτο παιδί που πίστεψε σ’ αυτά. Ο Πατέρας Χριστούγεννα την αναζητά. Τη βρίσκει φυλακισμένη στην απομόνωση και την απελευθερώνει. Το Βαρόμετρο της Ελπίδας και το Βόρειο Σέλας ακτινοβολούν και πάλι. Η Αμέλια βρίσκεται μέσα στο έλκηθρο μαζί με τον Πατέρα Χριστούγεννα. Γυρίζουν όλο τον κόσμο και μοιράζουν δώρα στα παιδιά. Η πίστη στο αδύνατο αλλάζει τη ζωή της. Αποκτά καινούριο σπιτικό. Ζει ανάμεσα στα ξωτικά, μαζί με τον Πατέρα Χριστούγεννα και τη Μέρυ.

Στο τρίτο βιβλίο, Ο Πατέρας Χριστούγεννα κι εγώ, στο επίκεντρο βρίσκεται και πάλι η Αμέλια. Ένα κορίτσι που προσπαθεί να προσαρμοστεί στον κόσμο των ξωτικών. Ο Πατέρας Χριστούγεννα και η Μέρυ παντρεύονται και η Αμέλια μένει μαζί τους. Πηγαίνει στο σχολείο των ξωτικών, μα όλα τής φαίνονται δύσκολα και διαφορετικά. Οι επιδόσεις της είναι χαμηλές, όσο κι αν αγωνίζεται να τα καταφέρει. Φαίνεται παράταιρη ανάμεσα στα ξωτικά. Δεν είναι αποδεκτή απ’ όλους. Πολλοί την κοιτάζουν με καχυποψία επειδή είναι άνθρωπος. Της δίνεται η ευκαιρία να πετάξει με ένα υπερσύγχρονο έλκηθρο και να αποδείξει όσα αξίζει. Όμως γίνεται ένα φοβερό ατύχημα και το έλκηθρο καταστρέφεται εξαιτίας της. Η Αμέλια καταρρακώνεται, καθώς βλέπει τα ξωτικά να στρέφονται εναντίον της. Ο Βόντολ επιβουλεύεται και συκοφαντεί τους ανθρώπους που ζουν στη Χώρα των Ξωτικών. Η Αμέλια χρειάζεται μια γενναία πράξη για να αποδείξει ότι όλα όσα ισχυρίζεται ο Βόντολ είναι ψέματα. Πιστεύοντας στο αδύνατο και με την αλήθεια ως σύμμαχο αποκαλύπτει τα ύπουλα σχέδια του Βόντολ. Τα Χριστούγεννα σώζονται και πάλι. Η Χώρα των Ξωτικών γίνεται ο τόπος που αγκαλιάζει κάθε καλοσυνάτο πλάσμα. Μετά από πολλά χρόνια όμορφης ζωής η Αμέλια επιστρέφει στον κόσμο των ανθρώπων και ιδρύει ένα ορφανοτροφείο. Εξιστορεί στα ορφανά τις περιπέτειες της παιδικής της ηλικίας. Επιθυμεί να κάνει ευτυχισμένο τον κόσμο, βλέποντας μέσα του το καλό.

Τρία μυθιστορήματα για τα Χριστούγεννα, τη νύχτα που θριαμβεύει το Καλό και γίνονται θαύματα. Μια παραμυθένια ιστορία που ολοκληρώνεται σε τρία μέρη και την απολαμβάνει κάθε αναγνώστης, κάθε ηλικίας.

 

Η Βασούλα Κατέρη είναι αναγνώστρια και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση "Ανάγωση, Φιλαναγνωσία και Εκπαιδευτικό Υλικό" από το ΕΚΠΑ.

 Page generated: 24/01/2021 03:46:10