Κατηγορίες

ONLINE ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Η διδασκαλία ολόκληρου λογοτεχνικού έργου στη σχολική πράξη
Εισηγητής: Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος

Η διδασκαλία ολόκληρων λογοτεχνικών έργων (κυρίως μυθιστορημάτων αλλά όχι μόνο) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει ως σκοπό, μέσα από τη μελέτη των βιβλίων, να καλλιεργήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες τη συνήθεια να διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία για την προσωπική τους ευχαρίστηση και να αναπτυχθούν γλωσσικά, γνωστικά, προσωπικά, κοινωνικά και ηθικά. Μολονότι όμως εδώ και δεκαετίες αναγνωρίζεται διεθνώς ως σπουδαίο μορφωτικό εργαλείο και προτείνεται μάλιστα από το Αναλυτικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας, στη διδακτική πράξη διαρκώς παραμελείται, αν δεν παρεμποδίζεται κιόλας. Στο σεμινάριο αυτό θα δούμε, σε θεωρητικό επίπεδο, τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε μυθιστορήματα και τις μεθόδους που θα χρησιμοποιήσουμε για τη διδασκαλία τους σε μαθητές, τις οποίες και θα τις δοκιμάσουμε, στην πράξη, σε συγκεκριμένα λογοτεχνικά έργα, ενώ θα διατρέξουμε και μια αναλυτική λίστα με ενδεδειγμένα βιβλία για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με γνώση της εκπαιδευτικής πραγματικότητας, από τον ένα καθηγητή στον άλλο.
 

Ορισμένα από τα έργα που θα εξεταστούν: 
Τζορτζ Όργουελ, Η φάρμα των ζώων  
Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ, Ο μικρός πρίγκιπας  
Κωνσταντίνος Θεοτόκης, Η τιμή και το χρήμα  
Στρατής Δούκας, Ιστορία ενός αιχμαλώτου  
Θανάσης Βαλτινός, Συναξάρι Ανδρέα Κορδοπάτη. Βιβλίο πρώτο: Αμερική  
Μαρκ Χάντον, Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα 
Φραντς Κάφκα, Η μεταμόρφωση 
Απόστολος Δοξιάδης, Ο θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ  
Νίκος Καζαντζάκης, Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά 
Jean-Claude Grumberg, Η πιο πολύτιμη πραμάτεια 

Το συγκεκριμένο σεμινάριο είναι πρόγραμμα 3 τρίωρων συναντήσεων και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θα πραγματοποιηθεί online, μέσω της πλατφόρμας zoom, με εικόνα και ήχο.

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Σάββατο 3, 10 και 17 Απριλίου, 11:00 -14:00.

Κόστος συμμετοχής: 45 ευρώ. Για μαθητές Σχόλης, μέλη Δημιουργικού Σχολείου, φοιτητές και ανέργους, 20% έκπτωση.

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής. 

Για να δηλώσετε συμμετοχή, πατήστε εδώ.

Ο Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει εκδώσει δύο βιβλία με πεζά (για τα βιβλία και την ανάγνωση) και τέσσερις ποιητικές συλλογές, καθώς και μεταφράσεις ξένων συγγραφέων. Δημοσιεύει, επίσης, συστηματικά άρθρα και δοκίμια για τη λογοτεχνία και για την τέχνη της ανάγνωσης. Κύρια ασχολία του το τελευταίο διάστημα είναι η μετάφραση της Οδύσσειας του Ομήρου, η οποία πρόκειται να εκδοθεί από τις Εκδόσεις Εστία. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι η συλλογή δοκιμίων Το εικοσιτετράωρο ενός αναγνώστη (εκδ. Πόλις, 2017).

 

 

 Page generated: 20/06/2021 08:53:26