Κατηγορίες

Βραβεία του περιοδικού «Ο Αναγνώστης» - Τρία βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη ξεχώρισαν!

Βραβεία του περιοδικού «Ο Αναγνώστης» - Τρία βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη ξεχώρισαν!

 

Απονεμήθηκαν την Τετάρτη 23 Ιουνίου, σε τελετή που μεταδόθηκε διαδικτυακά, τα βραβεία του περιοδικού Ο Αναγνώστης για τα βιβλία που εκδόθηκαν το 2020.
Τρία βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη ξεχώρισαν!

 

Κατηγορία ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Μισέλ Φάις, Η ερευνήτρια

Στοιχεία νουάρ, παρωδίας, δοκιµίου, θεάτρου και ποίησης συµφύρονται σ’ ένα περιστρεφόµενο αναλόγιο (µορφική σκαλωσιά του βιβλίου), συνθέτοντας µια ρευστή πρόζα που µεταµορφώνει, διαδοχικά, την αγωνία του κενού σε αγωνία της ανάγνωσης, σε αγωνία της πλοκής, σε αγωνία της ύπαρξης.
Τέσσερα χρόνια πριν συµπληρωθεί ένας αιώνας από τον θάνατο του σηµαντικότερου ίσως συγγραφέα του 20ού αιώνα, αναµφίβολα πάντως του επιδραστικότερου, η Ερευνήτρια ξαναπιάνει το νήµα της αυτοπροσωπογραφίας ενός άλλου· οικείο αφηγηµατικό κάτοπτρο στην άτυπη τετραλογία του συγγραφέα (Το µέλι και η στάχτη του Θεού, 2002, Ελληνική αϋπνία, 2004, Το κίτρινο σκυλί, 2009, Πορφυρά γέλια, 2010).
Ο Μισέλ Φάις (Κοµοτηνή, 1957), ανά διαστήµατα, γράφει, φωτογραφίζει, πεζοπορεί.

Για τη βράβευση αυτή, o συγγραφέας δήλωσε:
«Ευχαριστώ την κριτική επιτροπή του Αναγνώστη για την τιμή της διάκρισης, ανάμεσα σε τόσα άλλα δυναμικά μυθιστορήματα· ευχαριστώ τη γυναίκα μου Αλεξία και τον γιο μου Μάρκο για την καθημερινή αγάπη τους και, φυσικά, την Ερευνήτρια για όσα περάσαμε τα τελευταία είκοσι χρόνια εντρυφώντας, μέσα από πολλά κάτοπτρα, στις μέρες και στις σελίδες του Κάφκα — ενός προσώπου και μιας γραφής που με απασχολεί από την εφηβεία μου».

 

Κατηγορία ΠΟΙΗΣΗ
Μαρία Λαϊνά, Ό,τι έγινε. Άνθρωποι και φαντάσματα

 

Έζησα µε αναίδεια
και µοναξιά.
Μιλάω στο πρώτο πρόσωπο.

Έζησα µε παράξενες σκέψεις
σκοτεινές παρορµήσεις
και όνειρα·
σε µερικά έβγαινα σε λιµάνια
σ’ άλλα πνιγόµουνα
λίγο πριν απ’ την όχθη
κατάπινα το αλµυρό νερό.
Ολόκληρη έζησα.

 

Η Μαρία Λαϊνά γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Απόφοιτος της Νοµικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Εργάστηκε σε διάφορες δουλειές, σε σχέση πάντα µε την τέχνη (µετάφραση δοκιµίων και λογοτεχνίας, επιµέλεια εικαστικών, φιλοσοφικών και λογοτεχνικών βιβλίων, εκποµπές και σενάρια στην κρατική ραδιοφωνία-τηλεόραση, διδασκαλία ελληνικής γλώσσας και ποίησης σε αγγλόφωνα κολέγια, διδασκαλία µετάφρασης, δηµοσιογραφία σε λογοτεχνικά ένθετα εφηµερίδων). Το έργο της περιλαµβάνει εννιά ποιητικές συλλογές, έντεκα θεατρικά, πέντε πεζογραφήµατα, τέσσερις κριτικές και µελετήµατα, σύνταξη ανθολογίας ξένης ποίησης του 20ού αιώνα (επιλογή από ελληνικές µεταφράσεις). Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν η συγκεντρωτική έκδοση µε τον τίτλο Σε τόπο ξερό(2015), που περιλαµβάνει οκτώ ποιητικά έργα, από το Επέκεινα του 1970 έως τη Μικτή τεχνική (Εκδόσεις Πατάκη) του 2012, το Θυµάσαι τι είναι ποίηση; Ιστορίες ποδηλασίας (2018), πενήντα επιφυλλίδες µε τον τίτλο «Πεντάλ», γραµµένες στο διάστηµα 2009-2011, για το ένθετο «Βιβλιοθήκη» της εφηµερίδας Ελευθεροτυπία, και η νουβέλα Τι όµορφη που είναι η ζωή (2020).
Έργα της έχουν µεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, αυτοτελή και σε ανθολογίες. Εκπροσώπησε πολλές φορές επίσηµα την Ελλάδα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Έχει τιµηθεί µε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1993), το Βραβείο Καβάφη (1996), το Βραβείο Μαρία Κάλλας του Γ´ Προγράµµατος της ΕΡΤ (1998). Τον Δεκέµβριο του 2014 της απονεµήθηκε από την Ακαδηµία Αθηνών το Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη για το σύνολο του ποιητικού της έργου, και το Πανεπιστήµιο της γενέθλιας πόλης της, της Πάτρας, την τίµησε µε διάκριση για τη συµβολή της στα γράµµατα και στις τέχνες. Η µετάφραση στα γερµανικά του Ρόδινου φόβου από την Ντάντη Σιδέρη-Speck απέσπασε το βραβείο της πόλης του Μονάχου (1995). Ιδρυτικό µέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Ενώ δεν θέλει, ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

Κατηγορία ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ
Γιώργος Χατζόπουλος, Μάζεψε το θάρρος σου, Ανδώ

 

Πρόκειται για ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα εποχής, ένα ταξίδι αυτογνωσίας για τους δύο κεντρικούς ήρωες, στο οποίο η αγάπη συμπορεύεται με τη θυσία και τον θάνατο, ο έρωτας με τη διαφορετικότητα και το όνειρο, ο ελληνικός πολιτισμός με τον αραβικό, ο χριστιανισμός με τον μωαμεθανισμό και η βυζαντινή ιστορία με τον μύθο. Ένα μυθιστόρημα που θα ενθουσιάσει μεγάλους και μικρούς εξαιτίας του θέματός του αλλά και λόγω της χαρισματικής ηρωίδας και των απίστευτων περιπετειών της.

Για τη βράβευση αυτή, o συγγραφέας δήλωσε:
«Είμαι πολύ χαρούμενος και πολύ περήφανος για το βραβείο! Ευχαριστώ την επιτροπή και τον Αναγνώστη για τη διάκριση. Όποιος διαβάσει ή έστω πιάσει το βιβλίο στα χέρια του θα καταλάβει πως το Μάζεψε το θάρρος σου, Ανδώ είναι ένα βιβλίο που γράφτηκε και εικονογραφήθηκε με πολύ μεράκι, πολλή φαντασία και αγάπη. Ευχαριστώ τη Θέντα Μιμηλάκη, την Ελένη Κατσαμά, την Αντωνία Κιλεσοπούλου και πάνω από όλους την Έλενα Πατάκη και την οικογένειά μου που στηρίζουν και πιστεύουν κάθε συγγραφική μου προσπάθεια».

Ο Γιώργος Χατζόπουλος γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Συγκριτική Λογοτεχνία σε μεταπτυχιακό επίπεδο στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Εργάζεται ως δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και έχει τέσσερα παιδιά. Έχει γράψει το θεατρικό έργο Μοργκεντάου (2003), που ανέβηκε στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης – Θέατρο Αμαλία, το 2007, και τη νουβέλα Βγερού γλυκά φανού (εκδ. Αιώρα, 2016), η οποία ανέβηκε στο Θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη. Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημά του Νι Πι ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου

Το ΜΕΓΑΛΟ ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ απέσπασε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος για το σύνολο του έργου του.
Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία του:
- Τα χρόνια μου και τα χαρτιά μου
- Παρωδίες Καβαφικών ποιημάτων 1917-1997

Προηγούμενο
Επόμενο


Page generated: 17/04/2024 18:56:17