Κατηγορίες

Νέες Κυκλοφορίες 14.07.2023

Νέες Κυκλοφορίες 14.07.2023

Βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού, αλλά αντιμαχόμαστε τον καύσωνα με νέα βιβλία που θα αναζωογονήσουν το αναγνωστικό κοινό!

Η σπουδαία ποιήτρια Μαρία Λαϊνά, που τιμήθηκε τον Μάιο που μας πέρασε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων (έχει ήδη βραβευτεί με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών Κώστα και Ελένης Ουράνη για το σύνολο του ποιητικού της έργου 2014, το Βραβείο Καβάφη 1996, το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 1993 κ.ά.), επιστρέφει με την έκδοση δύο θεατρικών κειμένων σε έναν τόμο με τίτλο Λοξοί δρόμοι / Το δέντρο. Το εξώφυλλο κοσμεί μια λεπτομέρεια από το έργο του Αλέξη Βερούκα «Αυτοπροσωπογραφία σε κόκκινο». Παραθέτουμε ένα απόσπασμα: «Εκεί στο τέλος, ίσως, κι έξω μετά στη στέγη, το αδιατάραχτο αμόλυντο φως θα με ξεκάνει. […] Όλοι κοιμούνται ενώ εγώ, που λαχταρώ να κοιμηθώ, δεν κλείνω μάτι. Ανεβαίνω ή κουτρουβαλώ τη σκάλα. Γράφω ή ονειρεύομαι. Η ζωή με καίει σαν κεράκι».

Η Φυγή της Σώτης Τριανταφύλλου (α' έκδοση Μελάνι 2004) κυκλοφορεί σε νέα έκδοση απο τις Εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για ένα πορτρέτο της ελληνικής υπαίθρου τη δεκαετία του 1950.

Στη Γαλλία της δεκαετίας του '80 μας ταξιδεύει ο Αντονύ Πασσερόν, θυμίζοντάς μας την εποχή της μάστιγας του AIDS, τον αγώνα των επιστημόνων και την αγωνία των ανθρώπων, μέσα από το βραβευμένο του ντεμπούτο Τα παιδιά κοιμήθηκαν (Bραβεία Premie?re Plume και Wepler-Fondation La Poste), σε μετάφραση Μήνας Πατεράκη-Γαρέφη.

Τα τελευταία χρόνια ζούμε σε μια εποχή πρωτοφανούς πρόσβασης σε ερεθίσματα που προκαλούν μεγάλη έκλυση ντοπαμίνης: φαγητό, ειδήσεις, τζόγος, ψώνια, βιντεοπαιχνίδια, ανταλλαγή ηλεκτρονικών γραπτών μηνυμάτων, social media κ.ά. Στο βιβλίο Η γενιά της ντοπαμίνης, η Διευθύντρια Ιατρικής του Εθισμού του Πανεπιστημίου Στάνφορντ δρ. Anna Lembke ανατέμνει όλα τα επιστημονικά δεδομένα που εξηγούν γιατί η αδυσώπητη επιδίωξη της ευχαρίστησης οδηγεί στον πόνο και μας δείχνει πώς ο έλεγχος της ντοπαμίνης οδηγεί σε μια πιο ουσιαστική, πραγματικά καλή ζωή.

Μια νέα μονογραφία έρχεται να προστεθεί στην σειρά «Τοπικές συλλογές» με τίτλο Παιδική ηλικία και παιχνίδια στην Αντίπαρο, αποτελώντας έναν φόρο τιμής στη Μαρουσώ Φαρούπου και στην πολύπλευρη πολιτιστική, εκπαιδευτική και ανθρωπιστική δράση της. Η έκδοση αυτή συνιστά μια πολύτιμη μαρτυρία  για το τι σημαίνει να είσαι παιδί και παίζοντας να αναδημιουργείς ελεύθερα τον κόσμο, μια παγκόσμια συνθήκη πέρα από τόπους και σύνορα.
 
Ακόμη, κυκλοφόρησαν τα πρακτικά του συνεδρίου του Ιουνίου 2021 του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» με τίτλο Εννέα δεκαετίες Συμβούλιο της Επικρατείας, σε επιμέλεια των Παναγιώτη Κ. Τσούκα και Μιχάλη Τσαπόγα. Το θέμα του βιβλίου είναι οι οραματισμοί του Βενιζέλου για έναν θεσμό που ο ίδιος καθιέρωσε και η εξέλιξη του Δικαστηρίου στη διαδρομή του χρόνου.

Τέλος, το βιβλίο Η ιστορία βλέπει της αξέχαστης Φωτεινής Φραγκούλη είναι μια δυνατή, ποιητική και γλυκόπικρη ιστορία για την επιμονή, την πίστη, την περιπλάνηση, την αλήθεια, την ελευθερία, την ανεξιθρησκία, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, στον εαυτό, στην τέχνη. Το βιβλίο μιλάει κατευθείαν στην καρδιά και μας παρασύρει να δούμε τη μέσα και την έξω ομορφιά του κόσμου, όπως κάνουν και οι ζωγραφιές της Εύης Τσακνιά.

 

 Page generated: 18/04/2024 10:46:33