Κατηγορίες

Σαρδέλες από το βιβλίο

Σαρδέλες από το βιβλίο "Γεύσεις της θάλασσας" του Βασίλη Φραντζολά

Την Κυριακή γιορτάζουμε τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, κατά την οποία έχει καθιερωθεί εθιμικά να τρώμε ψάρι. Είτε ακολουθείτε αυτή την παράδοση είτε όχι, μπορείτε να απολαύσετε τη συνταγή που σας προτείνουμε!


Γεύσεις της θάλασσας
Βασίλης Φραντζολάς

Σαρδέλες στη σχάρα με πράσινη σάλτσα

 

Υλικά για 4 άτομα
·  1 κιλό σαρδέλες
·  2 μακρόστενες κόκκινες πιπεριές
·  αλάτι

Λεμονάτη σάλτα
·  4 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
·  4 φρέσκα κρεμμυδάκια
·  2 σκελίδες σκόρδο
·  12 κ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
·  ξύσμα φλούδας από 1 λεμόνι
·  6 κ. σούπας χυμός λεμονιού
·  15 φύλλα φρέσκου δυόσμου
·  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Κόψτε λοξά τα κεφάλια από τις σαρδέλες και στη συνέχεια καθαρίστε τες από τα εντόσθιά τους. Ξεπλύντε τες προσεκτικά μία μία και βάλτε τες σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν. Αλατίστε τες και ανακατέψτε για να πάει παντού το αλάτι. Ανάψτε το γκριλ ή το μπάρμπεκιου, ώστε να κάψει καλά η σχάρα.
2. Ετοιμάστε τη λεμονάτη σάλτσα. Σε ένα μπολ βάλτε το παρθένο ελαιόλαδο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, τα φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ψιλές ροδέλες και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Στη συνέχεια προσθέστε τα φύλλα του δυόσμου σε κομμάτια, τον χυμό λεμονιού και ανακατέψτε. Τέλος, τρίψτε πιπέρι και αλατίστε ελαφρά. Ετοιμάστε το μείγμα τουλάχιστον 1 ώρα πριν το χρησιμοποιήσετε, ώστε να βγουν όλα τα αρώματα των μυρωδικών του.
3. Κόψτε τις πιπεριές σε 2 μεγάλα μακρόστενα κομμάτια την καθεμία και αφαιρέστε το κοτσάνι και τους σπόρους. Βάλτε τις πιπεριές να ψηθούν και από τις δύο πλευρές. Αλατίστε τες ελαφρά και βάλτε τες σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
4. Ψήστε τις σαρδέλες σε δυνατό γκριλ ή μπάρμπεκιου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και μετά γυρίστε τες να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.
5. Βάλτε τις σαρδέλες επάνω στα κομμάτια της κόκκινης πιπεριάς, περιχύστε με τη λεμονάτη σάλτσα και σερβίρετε.

 

Βρείτε τα καλύτερα βιβλία μαγειρικής ΕΔΩ!

 

Προηγούμενο
Επόμενο


Page generated: 24/04/2024 00:12:06