Κατηγορίες

Νέες Κυκλοφορίες 27.10.2023

Νέες Κυκλοφορίες 27.10.2023

Αυτή την εβδομάδα κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ! Το Πράσινο αστέρι είναι ένα µυθιστόρηµα για τη φιλία και την αγάπη. Μια περιπέτεια για τον άλλο κόσµο, που ζει µέσα µας. Μια ιστορία σαν παραµύθι, εικονογραφημένη από τον ίδιο!

Ένα ποτήρι οργή: Κυκλοφόρησε στη σειρά Σύγχρονοι Κλασικοί το μυθιστόρημα του Βραζιλιάνου μοντερνιστή συγγραφέα Ραντουάν Νασσάρ, που, μαζί με το πρώτο του βιβλίο Αρχαία καλλιέργεια, συγκαταλέγονται στα σπουδαιότερα έργα της σύγχρονης βραζιλιάνικης λογοτεχνίας. Ο Νασσάρ τιμήθηκε τo 2016 με το βραβείο Camoes, την κοινή διάκριση Πορτογαλίας και Βραζιλίας για τον σημαντικότερο συγγραφέα, ενώ το Ένα ποτήρι οργή έχει τιμηθεί με το Premio Jabuti, τη διάκριση για το καλύτερο μεταφρασμένο έργο Bραζιλιάνου συγγραφέα. Τη μετάφραση υπογράφει η Αθηνά Ψυλλιά. Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Guimaraes Rosa, διοργανώνουμε εκδήλωση στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη με την ευκαιρία της έκδοσης του έργου στα ελληνικά.

Η ελληνίστρια Αντρέα Μαρκολόνγκο, συγγραφέας του διεθνούς μπεστ σέλερ Η υπέροχη γλώσσα – 9 λόγοι για να αγαπήσεις τα αρχαία ελληνικά, υπογράφει την Τέχνη του τρεξίματος: Από τον Μαραθώνα στην Αθήνα με φτερά στα πόδια. Έχοντας περάσει χρόνια µέσα σε βιβλία και γραµµατικές, µελετώντας «πώς σκέφτονταν οι Έλληνες», άρχισε να προπονείται δοκιµάζοντας και «να τρέξει όπως έτρεχαν οι Έλληνες». Το έκανε χρησιµοποιώντας ως εργαλείο το πρώτο εγχειρίδιο για τον αθλητισµό που γράφτηκε ποτέ, το De arte gymnastica (Περί γυµναστικής) του φιλοσόφου Φιλόστρατου. Για να φτάσει τελικά στην τρελή απόφαση: να τρέξει την κλασική διαδροµή του µαραθωνίου, από τον Μαραθώνα ως την Αθήνα, όπως έτρεξε πριν από δυόµισι χιλιάδες χρόνια ο Φειδιππίδης, προτού κραυγάσει «Νενικήκαµεν» και πέσει ξέπνοος στο έδαφος. Η μετάφραση έγινε από την Άννα Παπασταύρου.

Ο Μαξ Βέμπερ, ένας από τους πιο καινοτόμους στοχαστές του 20ού αιώνα, αναλυτής των κοινωνιών, των οικονομικών σχέ­σεων και της θρησκείας, στη μελέτη του Η κοινωνιολογία της μουσικής, ανατέμνει με ακρίβεια τη μουσική ως φαινόμενο και ως ανθρώπινη κατασκευή κομβικής σημασίας για την εξέλιξη του πολιτισμού και εν τέλει του Ανθρώπου. Το βιβλίο κυκλοφορεί με εισαγωγή του Θωμά Σλιώμη, ο οποίος έκανε επίσης την επιμέλεια και τη μετάφραση, στη σειρά Μουσική του 20ού αιώνα.

Στο βιβλίο Η ιστορία των αρχαίων ελληνικών αγγείων ο σερ John Boardman, αναγνωρισμένος παγκοσμίως ως  «σύγχρονη μορφή» της κλασικής τέχνης και αρχαιολογίας, σκιαγραφεί την εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής κεραμικής παραγωγής, από τον 10ο έως και τον 2ο αιώνα π.Χ., περίοδο που περιλαμβάνει τα πιο εξαιρετικά και πολύτιμα, από πλευράς πληροφοριών, τεκμήρια. Εξετάζει επίσης το πώς η αφηγηματική τεχνική των αγγειογράφων επέδρασε στη δυτική τέχνη και πώς οι παραστάσεις των αγγείων αντανακλούν την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής. Τη μετάφραση υπογράφει ο Κωνσταντίνος Κοπανιάς.

Κυκλοφόρησε επίσης το βιβλίο Ειλικρίνεια και αυθεντικότητα του κορυφαίου κριτικού του 20ού αιώνα Λάιονελ Τρίλλινγκ, το οποίο θεωρείται πλέον ένα µικρό αριστούργηµα και αποτελεί την καλύτερη εισαγωγή στο έργο του συγγραφέα. O Τρίλλινγκ δίνει παραδείγµατα από όλη τη δυτική λογοτεχνία και σκέψη, από τον Σαίξπηρ έως τον Έγελο και τον Σαρτρ, από τον Ροβεσπιέρο έως τον Ρ. Ντ. Λέινγκ, υποδεικνύοντας τις αντιφάσεις και ειρωνείες που τα ιδεώδη της ειλικρίνειας και της αυθεντικότητας γεννάνε. Το βιβλίο αυτό ήταν το τελευταίο του, αλλά είναι το πρώτο που εκδίδεται στα ελληνικά, στη σειρά Η ζωή των ιδεών του Σταύρου Ζουμπουλάκη και σε μετάφραση του Μανόλη Παπουτσάκη.  

Κυκλοφορεί επίσης η Μαγεία των αριθμών ΙΙ - 400 μαθηματικοί γρίφοι, ο δεύτερος τόμος της σειράς του φυσικού Παναγιώτη Μπετσάκου. Περιλαμβάνονται προβλήματα μαθηματικών που ψυχαγωγούν τους αναγνώστες και τους καλούν να ανακαλύψουν τεχνικές αναζήτησης λύσεων. Το βιβλίο απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά και σε μαθητές που συμμετέχουν σε μαθητικούς διαγωνισμούς.

Λίγο πριν από την 50ή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κυκλοφορεί το νέο μυθιστόρημα της πολυβραβευμένης συγγραφέα Αλεξάνδρας Μητσιάλη, Οι μέρες που δακρύζουν. Οι τελευταίες 4 μέρες μέσα και έξω από το κατειλημμένο Μετσόβιο Πολυτεχνείο σκιαγραφούνται μέσα από τα βιώματα της Μυρσίνης και του Αχιλλέα, δύο νέων φοιτητών.

Ο ταλαντούχος νέος συγγραφέας Σπύρος Γιαννακόπουλος επανέρχεται με το νέο του μυθιστόρημα Κοσμοναύτης, ένα βιβλίο για την απόλαυση της ανάγνωσης, την αγωνία της συγγραφής και το άγχος της έκθεσης. Και τελικά ένα βιβλίο για τη χαρά του να βρίσκεσαι εκεί όπου ανήκεις και να κάνεις αυτό που αγαπάς. Ο Κοσμοναύτης έχει μυστήριο, χιούμορ, περιπλάνηση, νέες φιλίες, έρωτες… και μπορεί να έχει και εξωγήινους.

Μετά την πολύ επιτυχημένη σειρά Οι αρχαίοι μου φίλοι, η συγγραφέας Κατερίνα Σέρβη εγκαινιάζει με τον τίτλο Ζωή, η μικρή Βυζαντινή (Μυστράς 1379 μ.Χ.) τη νέα της σειρά Οι φίλοι μου από άλλες εποχές σε εικονογράφηση Λέλας Στρούτση. Η νέα σειρά μάς ταξιδεύει στο παρελθόν, για να γνωρίσουμε παλιούς, σπουδαίους πολιτισμούς, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, τότε, την εποχή που ήταν γεμάτοι ζωή.

Στο βιβλίο Μια φορά ήταν… η Κωλοτούμπα, που έδεσε τον πόνο της φιόγκο της Σοφίας Μαντουβάλου σε εικονογράφηση Κατερίνας Στούρνα, η αγαπημένη ηρωίδα της σειράς Μια φορά ήταν... η Κωλοτούμπα μαθαίνει να φροντίζει σωστά τα δόντια της, ώστε να κερδίσει τη μάχη με τον αόρατο εχθρό, την Τερηδόνα.

 

 Page generated: 23/04/2024 08:00:27