Κατηγορίες

Νέες Κυκλοφορίες 22.12.2023

Νέες Κυκλοφορίες 22.12.2023

Η φετινή χρονιά, που μέχρι το τέλος φέρνει αξιόλογα βιβλία από κάθε κατηγορία, ολοκληρώνεται για τις Εκδ. Πατάκη με δύο σημαντικές εκδόσεις κι ένα μεγάλο βραβείο.

Χωρίς στέμμα. Η αβασίλευτη του Μεσοπολέμου. Ανατομία ενός ιστορικοπολιτικού ατυχήματος είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης Θανάση Διαμαντόπουλου. Σκοπός του βιβλίου είναι να απαντήσει στο ερώτημα: Ποιοι υπήρξαν οι παράγοντες που κατέστησαν τόσο προβληματική τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών κατά την περίοδο της Αβασίλευτης Δημοκρατίας του Μεσοπολέμου, που δρομολογήθηκε μετά τις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου 1923; Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος παρουσιάζει τόσο τους βασικούς σταθμούς της διαδρομής προς την εγκαθίδρυση του πολιτεύματος της Αβασίλευτης Δημοκρατίας, όσο και τις πολιτικές μεθοδεύσεις μέσω των οποίων αυτό επεδίωξε στη συνέχεια να διευρύνει τη νομιμοποιητική του βάση.

Στο 32ο τεύχος της Ποιητικής (Διευθυντής έκδοσης, Χάρης Βλαβιανός), κεντρική θέση έχει το αφιέρωμα στην αινιγματική ποιήτρια της αυγής του Μεσαίωνα Αυγούστα Ευδοκία (401-460 μ.Χ.), την Αθηναία που γαλουχήθηκε ως εθνική από έναν πατέρα που διηύθυνε σχολή ρητορικής και έγινε αυτοκράτειρα στο πλευρό του Θεοδοσίου Β', έχοντας μεταστραφεί στον χριστιανισμό, ενώ στα δοκίμια ξεχωρίζουμε το κείμενο της σπουδαίας μεταφράστριας Κάρεν Βαν Ντάικ για τον Γιώργο Σεφέρη και τη μετάφραση της ποίησής του.

Χθες, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε από την Ακαδημία Αθηνών η βράβευση του Αντώνη Μόλχο για το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Η Κοινοτοπία του Καλού. Ένα εβραιόπουλο στην Ελλάδα της Κατοχής με το Βραβείο Δοκιμίου Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη 2023. Στο πιο προσωπικό κείµενο της µακράς πορείας του, ο καθηγητής ευρωπαϊκής ιστορίας Αντώνης Μόλχο εξιστορεί τις περιπέτειες που έζησε από τα τέσσερα µέχρι τα έξι του, όταν οι γονείς του, µε αξιοµνηµόνευτη αυτοθυσία, τον διέσωσαν από τα εγκληµατικά σχέδια των Γερµανών κατακτητών. Μιλά για τη βοήθεια που αυτός και η οικογένειά του έλαβαν από καθηµερινούς ανθρώπους, οι οποίοι, ρισκάροντας την ίδια τους τη ζωή, τους προστάτεψαν. Ο τίτλος του βιβλίου, εµπνευσµένος από το διάσηµο κείµενο της Hannah Arendt, αποτίει φόρο τιµής στους σιωπηλούς αυτούς ήρωες, στη σεµνότητα και στην αυταπάρνησή τους. 

 Page generated: 18/04/2024 09:31:37