Κατηγορίες

Νέες Κυκλοφορίες 12.01.2024

Νέες Κυκλοφορίες 12.01.2024

Καλωσορίζουμε τη νέα χρονιά με ενδιαφέρουσες νέες κυκλοφορίες για μεγάλους και μικρούς αναγνώστες!

Χωρίς στέμμα. Η αβασίλευτη του Μεσοπολέμου. Ανατομία ενός ιστορικοπολιτικού ατυχήματος είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης Θανάση Διαμαντόπουλου. Σκοπός του βιβλίου είναι να απαντήσει στο ερώτημα: Ποιοι υπήρξαν οι παράγοντες που κατέστησαν τόσο προβληματική τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών κατά την περίοδο της Αβασίλευτης Δημοκρατίας του Μεσοπολέμου, που δρομολογήθηκε μετά τις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου 1923; Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος παρουσιάζει τόσο τους βασικούς σταθμούς της διαδρομής προς την εγκαθίδρυση του πολιτεύματος της Αβασίλευτης Δημοκρατίας όσο και τις πολιτικές μεθοδεύσεις μέσω των οποίων αυτό επεδίωξε στη συνέχεια να διευρύνει τη νομιμοποιητική του βάση.

Στο 32ο τεύχος της Ποιητικής (διευθυντής έκδοσης,ο Χάρης Βλαβιανός), κεντρική θέση έχει το αφιέρωμα στην αινιγματική ποιήτρια της αυγής του Μεσαίωνα Αυγούστα Ευδοκία (401-460 μ.Χ.), την Αθηναία που γαλουχήθηκε ως εθνική από έναν πατέρα που διηύθυνε σχολή ρητορικής και έγινε αυτοκράτειρα στο πλευρό του Θεοδοσίου Β', έχοντας μεταστραφεί στον χριστιανισμό, ενώ στα δοκίμια ξεχωρίζουμε το κείμενο της σπουδαίας μεταφράστριας Κάρεν Βαν Ντάικ για τον Γιώργο Σεφέρη και τη μετάφραση της ποίησής του.

Για τους μικρούς αναγνώστες, κυκλοφορούν ο τρίτος και ο τέταρτος τίτλος στη χιουμοριστική σειρά μυστηρίου «Το Γατόνι» του Σεμπαστιάν Περέζ και του ταλαντούχου εικονογράφου Μπενζαμέν Λακόμπ: Το Γατόνι και τo μυστήριο του χαμένου κολιέ και Το Γατόνι και η περιπέτεια στη χώρα των Σαγατάι. Στην τρίτη υπόθεση μεταφερόμαστε στα τέλη του 18ου αιώνα στην Αυστρία, αναζητώντας σε ένα πολύ ευφάνταστο σκηνικό το χαμένο περιδέραιο της πριγκίπισσας. Στο τέταρτο επεισόδιο μεταφερόμαστε στην Ιαπωνία των μάνγκα. Τη μετάφραση υπογράφει ο Φίλιππος Μανδηλαράς. 

Τα παιδιά επίσης θα λατρέψουν να εξερευνήσουν τον απροσδόκητο κόσμο του βιβλίου Ποιος άφησε τους δεινόσαυρους να βγουν; των Σαμ Τάπλιν και Φρεντ Μπλαντ από τη σειρά «Ξεκαρδιστικά pop-up βιβλία», καθώς κάθε σελίδα αποκαλύπτει έναν ξεκαρδιστικό pop-up δεινόσαυρο που ξεπηδά από ένα ντουλάπι ή ένα ψυγείο ή το ντους. Τη μετάφραση έκανε ο Φίλιππος Μανδηλαράς. Η σειρά «Το δάσος της καφέ αρκούδας» των Ρέιτσελ Πίρσυ και Φρέια Χάρτας εμπλουτίζεται με τον τίτλο Σ' αγαπώ παντοτινά, σε μετάφραση Αργυρώς Πιπίνη, μια συγκινητική ιστορία με στιχάκια για μεγάλους και μικρούς αναγνώστες.

Κυκλοφορούν επίσης 3 τίτλοι της γαλλικής παιδικής σειράς «100 παιχνίδια», μία πρόκληση για μικρούς και μεγάλους, σε μετάφραση Βασιλικής Νίκα. Τέλος, στην ιδιαίτερα δημοφιλή σειρά «Παιχνίδια αντι-βαρεμάρας για μικρά παιδιά», κυκλοφορούν οι Σούπερ ήρωες! της Kirsteen Robson, ένα βιβλίο με γρίφους που λύνουν τα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουν τις ικανότητές τους στην ανάγνωση, στην αριθμητική και στην παρατηρητικότητα. 

Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε από την Ακαδημία Αθηνών η βράβευση του Αντώνη Μόλχο για το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Η Κοινοτοπία του Καλού. Ένα εβραιόπουλο στην Ελλάδα της Κατοχής με το Βραβείο Δοκιμίου Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη 2023. Στο πιο προσωπικό κείµενο της µακράς πορείας του, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας Αντώνης Μόλχο εξιστορεί τις περιπέτειες που έζησε από τα τέσσερα µέχρι τα έξι του, όταν οι γονείς του, µε αξιοµνηµόνευτη αυτοθυσία, τον διέσωσαν από τα εγκληµατικά σχέδια των Γερµανών κατακτητών. Μιλά για τη βοήθεια που αυτός και η οικογένειά του έλαβαν από καθηµερινούς ανθρώπους, οι οποίοι, ρισκάροντας την ίδια τους τη ζωή, τους προστάτεψαν. Ο τίτλος του βιβλίου, εµπνευσµένος από το διάσηµο κείµενο της Hannah Arendt, αποτίει φόρο τιµής στους σιωπηλούς αυτούς ήρωες, στη σεµνότητα και στην αυταπάρνησή τους.

 Page generated: 18/05/2024 21:58:27