Κατηγορίες

Νέες Κυκλοφορίες 22.03.2024

Νέες Κυκλοφορίες 22.03.2024

50 ερωτήματα για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, τα ανοιχτά χαρτιά της Έλενα Φερράντε και η γλώσσα των παιδιών είναι τα θέματα της εβδομάδας.

 Η Μεταπολίτευση, 1974-1975: 50 ερωτήματα και απαντήσεις του καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελου Συρίγου και του καθηγητή Ιστορίας του Μεταπολεµικού Κόσµου Ευάνθη Χατζηβασιλείου, µέσα από 50 ερωτήσεις και απαντήσεις, ανατέμνει τα σηµαντικότερα θέµατα που συνδέονται µε τους μήνες που ακολούθησαν την κατάρρευση της χούντας το 1974 (Ιούλιος 1974-Ιούνιος 1975), που αποτελούν την περίοδο της Μεταπολίτευσης, δηλαδή της αποκατάστασης της δημοκρατίας.

Στο βιβλίο της Τα περιθώρια και η υπαγόρευση. Για την απόλαυση της ανάγνωσης και της γραφής η διασημότερη Ιταλίδα συγγραφέας της εποχής μας, η Έλενα Φερράντε, µοιράζεται µαζί µας τις σκέψεις της για τη δική της «περιπέτεια της γραφής» αλλά και αυτή συγγραφέων που τη σηµάδεψαν. Η συγγραφέας της «Τετραλογίας της Νάπολης» επιστρέφει στα πρώτα συγγραφικά της χρόνια, θυµάται ακόµη πιο πίσω τα µαθητικά της τετράδια, τη διαρκή πάλη που µέχρι και σήµερα τη χαρακτηρίζει: να προσπαθεί πάντα να µένει µέσα στο πλαίσιο ενώ πάντα λαχταράει να το σπάσει. Τη μετάφραση υπογράφει η Δήμητρα Δότση.

Το βιβλίο Η ανάπτυξη της γλώσσας των Jean Berko Gleason και Nan Bernstein Ratner αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα διεθνώς με θέμα την ανάπτυξη της γλώσσας στα παιδιά, από τη νηπιακή ηλικία έως τις τελευταίες τάξεις του σχολείου, και έχει γνωρίσει επανειλημμένες εκδόσεις και αναθεωρήσεις από το 2009, οπότε εκδόθηκε για πρώτη φορά. Η παρούσα μετάφραση στα ελληνικά από τον Σταύρο Μπόμπολα βασίζεται στην 9η αναθεωρημένη αγγλική έκδοσή του.

Κλείνοντας, σας ενημερώνουμε με χαρά για τις σημαντικές διακρίσεις συγγραφέων μας αυτή την εβδομάδα! Το μυθιστόρημα του Χρήστου Χωμενίδη Νίκη συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το διακεκριμένο βραβείο EBRD! Επίσης, το βιβλίο του Γιάννη Νικολούδη Άδειος τόπος απέσπασε το Βραβείο Μυθιστορήματος από την Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης!

Χρόνια πολλά για την εθνική μας επέτειο!

 

 

 Page generated: 19/05/2024 12:12:23