Διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης Μυθιστορημάτων crossover με συντονιστή τον Μάνο Κοντολέων 2021-2022

 Νέος κύκλος συναντήσεων 2021-2022

 
Οι Εκδόσεις Πατάκη συνεχίζουν από τον Νοέμβριο 2021 και κάθε μήνα τη διοργάνωση της Διαδικτυακής Λέσχης Ανάγνωσης Μυθιστορημάτων crossover.
Ένα βιβλιοφιλικό ραντεβού που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από ενήλικες αναγνώστες.
Τον σχεδιασμό και συντονισμό έχει ο Μάνος Κοντολέων, συγγραφέας και κριτικός με σημαντικό έργο στη λογοτεχνία crossover.
 
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα με δεύτερη συνάντηση
Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021 | 19:00-20:30
Μυθιστόρημα δεύτερης συνάντησης: "Τζιοκόντα"
 
Δηλώσεις συμμετοχής
Κλείστε μία από τις λίγες θέσεις επικοινωνώντας στο τηλ.: 2103650024 και στο email: ekdiloseis@patakis.gr
 
Τα μυθιστορήματα crossover είναι εκείνα τα σύγχρονα λογοτεχνικά έργα στα οποία το κεντρικό πρόσωπο είναι άτομο που διανύει την εφηβεία του, δηλαδή άτομο το οποίο αναζητά την ταυτότητά του μέσα σε έναν έντονα μεταβαλλόμενο εσωτερικό και εξωτερικό κόσμο.
Γραμμένα με όλες τις απαιτητικές όσο και σύγχρονες προδιαγραφές μιας μυθιστορηματικής αφήγησης, προσφέρουν την ευκαιρία στους κάθε ηλικίας αναγνώστες τους να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να αναζητήσουν —ή και να επαναπροσδιορίσουν— τη δική τους ταυτότητα.
Βασικός στόχος της «Λέσχης Ανάγνωσης Μυθιστορημάτων crossover» των Εκδόσεων Πατάκη είναι να γνωρίσουν τα μέλη της ενδιαφέροντα λογοτεχνικά έργα αυτής της κατηγορίας, τα οποία και θα διευρύνουν τα λογοτεχνικά ενδιαφέροντα των ενηλίκων, αλλά και θα προσφέρουν έναν ουσιαστικό και ευαίσθητο τρόπο γεφύρωσης του χάσματος των γενεών.
 
Βασικές πληροφορίες
> Η συμμετοχή στη λέσχη είναι δωρεάν.
> Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται μέσω πλατφόρμας ZOOM και οι συμμετέχοντες θα παραλαμβάνουν τον σχετικό σύνδεσμο με τη δήλωση συμμετοχής τους.
> Οι συναντήσεις απευθύνονται σε ενήλικα άτομα.
> Καλό (αν και όχι αναγκαίο) οι συμμετέχοντες να έχουν διαβάσει το έργο που θα συζητηθεί.
 
Λίγα λόγια για το μυθιστόρημα «Τζιοκόντα»
 
Η «Τζιοκόντα» του Νίκου Κοκάντζη πρωτοκυκλοφόρησε το 1975 και από τότε επανεκδίδεται συνέχεια. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του πρώτου έρωτα δυο νέων στη Θεσσαλονίκη τα χρόνια της γερμανικής Κατοχής, ενός έρωτα που διακόπτεται βίαια όταν η Τζιοκόντα, μαζί με την οικογένειά της παίρνει, όπως και πάρα πολλοί άλλοι Εβραίοι της πόλης, το δρόμο χωρίς επιστροφή, το δρόμο για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
 
«Το μυθιστόρημα του μήνα. Σ' αυτό το σύντομο βιβλίο των 102 σελίδων συμπυκνώνεται ένα κεφάλαιο της Ιστορίας -η περιπέτεια των Εβραίων της Θεσσαλονίκης- αλλά χωρίς τις συνηθισμένες φρικιαστικές εικόνες του πολέμου. Ο πόλεμος αποδομείται, γίνεται σύμβολο. Και ο Νίκος Κοκάντζης ζωγραφίζει το πορτρέτο της γενιάς του με τη σοφία εκείνων που έζησαν τόσο πολλά ώστε να αντιλαμβάνονται την ασημαντότητα των μικρών γεγονότων. Και να μπορούν να τα περιγράφουν διατηρώντας την ψυχολογική απόσταση, καθώς και μια, έστω απατηλή, προοπτική».
―Περιοδ. «Chronika», Βερολίνο, Μάιος 1997
 
«Ένα τραγούδι αγάπης, μια μαρτυρία και κυρίως μια υπογράμμιση με κόκκινο μελάνι... Είναι αυτή η εναλλαγή της ευτυχίας του έρωτα με το σκοτεινό προαίσθημα για το επερχόμενο τέλος του που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ιστορίας αυτής... που στο βάθος είναι απλή... Οι προτάσεις, σύντομες και μετρημένες, διακρίνονται από μια ποιητικότητα που η μετάφραση διατήρησε ακέραιη».
Florence Noiville, εφ. «Le Monde», Μάιος 1998
 
«Η "Τζιοκόντα" είναι μια αληθινή ιστορία: η ιστορία πάθους που έζησε στη Θεσσαλονίκη την εποχή της γερμανικής Κατοχής ο έφηβος τότε Νίκος Κοκάντζης με μια νεαρή εβραιοπούλα. Η αφήγησή του περνάει από την παρθενική ανακάλυψη του θάμπους της σάρκας (ένα Άσμα Ασμάτων της αφύπνισης της επιθυμίας, της τελετουργίας των χαδιών) στη συνειδητοποίηση ότι οι συναντήσεις τους είναι πράξεις αντίστασης, κι από κει στην "αναχώρηση” της Τζιοκόντας και των δικών της για τους θαλάμους αερίων. Ο Κοκάντζης δεν είχε το κουράγιο να γράψει αυτό το βιβλίο παρά τριάντα χρόνια μετά. Ακόμα πάλλεται».
―Jean-Luc Douin, εφ. «Le Monde», Δεκέμβριος 1999
 
Βρείτε το βιβλίο εδώ: https://www.patakis.gr/bkm/05251