Ο Χάρης Βλαβιανός για τη συλλογή «Αυτό είναι το γράμμα μου στην Οικουμένη» στο Νομισματικό Μουσείο

Οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 στις 19:30 στο Καφέ στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου στην παρουσίαση του βιβλίου Αυτό είναι το γράμμα μου στην Οικουμένη: 160 ποιήματα της Έμιλυ Ντίκινσον σε μετάφραση Χάρη Βλαβιανού.

Θα μιλήσουν οι:
Ευριπίδης Γαραντούδης, φιλόλογος, ποιητής, μεταφραστής
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας
Άννα Γρίβα, ποιήτρια
και ο Χάρης Βλαβιανός, συγγραφέας, διευθυντής του περιοδικού «ΠΟΙΗΤΙΚΗ»
Ποιήματα της Έμιλυ Ντίκινσον θα διαβάσει η Ζυράννα Ζατέλη
Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τις θέσειςμε τηλεφωνική κράτηση στα τηλέφωνα:
210.3650027 - 210.3650028
 
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Η Έµιλυ Ντίκινσον είναι η κορυφαία Αµερικανίδα ποιήτρια του 19ου αιώνα· µαζί µε τον Γουόλτ Γουίτµαν, αποτελούν τους δύο διακριτούς πυλώνες της αµερικανικής ποίησης. Η ποίησή της, αν και γράφτηκε στα µέσα του 19ου αιώνα, προαναγγέλλει τον µοντερνισµό και τα λογοτεχνικά ρεύµατα που ακολούθησαν, ενώ άσκησε ισχυρή επίδραση σε σηµαντικούς Αµερικανούς και αγγλόφωνους ποιητές του 20ού και του 21ου αιώνα.
Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει δεν είναι µόνο η ιδιαίτερη τεχνοτροπία της Ντίκινσον: η πυκνότητα του λόγου, η ελλειπτική σύνταξη, η επίµονη εστίαση της ποιήτριας στις λέξεις, που επιτυγχάνεται µε τα κεφαλαία και τις περίφηµες «παύλες» της. Ούτε είναι µόνο το στοχαστικό βάθος, η πρωτοτυπία και η ελαφρά ειρωνεία της, αλλά, κυρίως, το αντισυµβατικό και τολµηρό βλέµµα της Ντίκινσον, η οποία δε δίστασε να αµφισβητήσει τις συντηρητικές κοινωνικές και θρησκευτικές αντιλήψεις της εποχής της, και ?πολύ σηµαντικό? να αντισταθεί στις ισχύουσες ποιητικές επιταγές. Η Ντίκινσον χάραξε τον δικό της µοναχικό δρόµο, που, µε το πέρασµα του χρόνου, αποδείχθηκε ο πιο ρηξικέλευθος και ανθεκτικός.
Η παρούσα έκδοση ?δίγλωσση, ώστε ο αναγνώστης να µπορεί να απολαύσει το σφρίγος του πρωτοτύπου, αλλά και να ελέγξει τις επιλογές του µεταφραστή? περιλαµβάνει 160 ποιήµατα που καλύπτουν όλο το εύρος του έργου της Ντίκινσον.