Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος για το «Ο Εθνικός Διχασμός και η κορύφωσή του» στο Public Συντάγματος

Το Public και οι Εκδόσεις Πατάκη έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στο Public Café Συντάγματος τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στις 20:30 στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Θανάση Διαμαντοπούλου «Ο Εθνικός Διχασμός και η κορύφωσή του. Η Δίκη των "Έξι". Εξιλασμός ή δικαστικός φόνος;».

Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν για τα θέματα που αναδεικνύει το βιβλίο οι:

Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και υπουργός Εξωτερικών, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Α.Π.Θ.

Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας, καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Αλέξης Χαρίτσης, πρ. υπουργός Εσωτερικών

Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Γ. του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων

Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει ο καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ενώ στη συνέχεια ο συγγραφέας θα συζητήσει με τους ομιλητές της παρουσίασης για τα μείζονα θέματα που αναδεικνύει το βιβλίο, όπως τον ακραίο διχαστικό φανατισμό, τον ρόλο του εθνικιστικού μαξιμαλισμού, καθώς και τους πολιτικά υποκινούμενους ποινικούς διωγμούς αντιπάλων.

PUBLIC

Καραγεώργη Σερβίας 1

Πλατεία Συντάγματος

Τηλ.: 210 8181333


Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Ένας Διχασμός χωρίς τέλος… Ανάμεσα σε δύο παρατάξεις προσδιοριζόμενες από την αντίπαλη πλευρά ως "προδοτικές"… Οι οποίες συνιστούσαν ωστόσο, έως το τραγικό 1922 τουλάχιστον, εκφράσεις διαφορετικών εκδοχών του ελληνικού "αναθεωρητικού/απελευθερωτικού" μεγαλοϊδεατισμού και εθνικισμού… Ένας Διχασμός με υπόβαθρο προσωποκεντρικό ασφαλώς (η σύγκρουση των "δύο Β"), αλλά και κοινωνικό και ιδεολογικό και οικονομικών στοχεύσεων και νοοτροπιών… Ένας παρατεταμένος οιονεί εμφύλιος πόλεμος, που κατέλιπε μίση αδιανόητα και ανεξίτηλα… Και που οδήγησε σε δικαστικούς φόνους "προδοτών", δηλαδή πολιτικών αντιπάλων. Ολοκληρώνοντας την έρευνά μου για το βιβλίο αυτό —το πιο κοπιώδες και, στα μάτια μου, το σημαντικότερο εξ όσων έχω γράψει—, έμεινα με την απορία που καταγράφει στα «πολεμικά» Aπομνημονεύματά του ο Ουίνστον Τσώρτσιλ: "Με τόσα που τους έκαναν… Και τόσα που [οι ίδιοι] έκαναν στον εαυτό τους… Πώς επιβίωσαν οι Έλληνες;»

Θ.Δ.