Διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας για ενήλικες αναγνώστες

 50 χρόνια Εκδόσεις Πατάκη

 
Διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας για ενήλικους αναγνώστες
 
Με συντονίστριες τη Νίκη Κωνσταντίνου-Σγουρού, δασκάλα
και τη Μαρία Τοπάλη, ποιήτρια-κριτικό
 
 
> 29 Μαΐου 2024 
> Κέλλυ Μπάρνχιλ, «Το κορίτσι που ήπιε το φεγγάρι»
 
 
?? Δηλώσεις συμμετοχής στη φόρμα εδώ: https://patakis.cp.works/Diadiktiaki_Lesxi_Paidikis_Efivikis_Logotexnias
στο τηλ.: 2103650024 ή στο email: [email protected]
 
 
Φέτος, θα είμαστε δύο, η Νίκη Κωνσταντίνου-Σγουρού, δασκάλα, και η Μαρία Τοπάλη, ποιήτρια-κριτικός. Ελάτε λοιπόν να συζητήσουμε βιβλία παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, στη Λέσχη Ανάγνωσης που θα συντονίσουμε από κοινού, με αφορμή τα 50 χρόνια των Εκδόσεων Πατάκη. Μας αρέσει να μιλάμε για αυτά τα βιβλία, να προτείνουμε η μία στην άλλη, άλλοτε να διαφωνούμε, άλλοτε να συμφωνούμε, να υπογραμμίζουμε όσα μας συγκίνησαν. Κι αυτό γιατί τα βιβλία παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας όχι μόνο δεν υπολείπονται σε ποιότητα και ενδιαφέρον των βιβλίων που έχουν γραφτεί για ενήλικες, αλλά συχνά τα ξεπερνούνε κιόλας. Κόντρα στη σοβαροφάνεια και στη σπουδαιοφάνεια που συχνά κυριαρχεί στον δημόσιο και στον κριτικό λόγο, υποστηρίζουμε με θέρμη την αγάπη μας για τα βιβλία αυτά ως μια πολύ σοβαρή αλλά και πολύ απολαυστική υπόθεση, για μικρούς και μεγάλους.
 
Πιστεύουμε, για παράδειγμα, ότι η Ζωρζ Σαρή, με την οποία θα ξεκινήσουμε τη φετινή Λέσχη, δεν είναι απλώς μια καλή συγγραφέας για παιδιά και εφήβους: είναι μια σημαντική Ελληνίδα συγγραφέας. Το έργο της θα βρεθεί στα θεμέλια και τα κίνητρα της φιλαναγνωσίας χιλιάδων αναγνωστριών και αναγνωστών. Και, όπως κάθε έργο κλασικό, ήρθε και η σειρά του να γίνει… κλασικό εικονογραφημένο. Στην πρώτη μας συνάντηση, λοιπόν, που θα γίνει την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, θα συζητήσουμε τον «Θησαυρό της Βαγίας» αλλά με βάση τη γραφιστική νουβέλα του Kanellos Cob. Διαβάστε ξανά τον «Θησαυρό», διαβάστε και τον Kanellos Cob και ελάτε να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες, να υπερθεματίσουμε και να κονταροχτυπηθούμε! 
 
Η Λέσχη θα συνεχιστεί με τα βιβλία άλλων αγαπημένων συγγραφέων. Μετά τον «Θησαυρό», σειρά έχει μια συγγραφέας που βρίσκεται στην καρδιά της εποχής μας και η δουλειά της έχει ήδη καταξιωθεί. Πρόκειται για δυο βιβλία της Μαρίας Παπαγιάννη που θα επιχειρήσουμε να τα διαβάσουμε αντικριστά: Το πρόσφατο «Η Διδώ και η μαύρη βίβλος», όπου η συγγραφέας μοιάζει να επιστρέφει στο σχεδόν κλασικό «Ως διά μαγείας». Βάλτε λοιπόν κι αυτά τα δυο βιβλία στην άμεση αναγνωστική σας λίστα, για να τα δούμε μαζί, σαν συνομιλία… 
 
… Και να ετοιμάζεστε σιγά σιγά, γιατί ο Φεβρουάριος δεν αργεί. Σειρά έχουν κατόπιν η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, ο Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης, αλλά και ένα βιβλίο ξενόγλωσσο, που για την ώρα σάς το κρατάμε για έκπληξη. Αντιμέτωπες με το μεγάλο εύρος των συγκεκριμένων εκδόσεων, διαλέξαμε κάποια από τα βιβλία που μας αρέσουν και μας κινητοποιούν, ενώ αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε σε αυτά που απευθύνονται κυρίως στα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού και των πρώτων του γυμνασίου. 
 
 
 
Οι συναντήσεις μας απευθύνονται σε ενήλικες.
 
Γίνονται διαδικτυακά μέσω ΖΟΟΜ την τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα και ώρα 19.00-20.30.
 
> 29 Μαΐου 2024 
– Κέλλυ Μπάρνχιλ, «Το κορίτσι που ήπιε το φεγγάρι»
 
 
Προηγούμενες συναντήσεις:
 
> 31 Ιανουαρίου 2024 - Ζωρζ Σαρή Ο θησαυρός της Βαγίας και Ο θησαυρός της Βαγίας (Graphic Novel)
> 28 Φεβρουαρίου 2024 – Μαρία Παπαγιάννη Ως διά μαγείας και Η Διδώ και η μαύρη βίβλος
> 27 Μαρτίου 2024 – Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου Ο καιρός της σοκολάτας και Τραγούδι για τρεις
> 24 Απριλίου 2024 
– Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης, από τη σειρά «Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων»: «Το μυστικό καταφύγιο»  και «Όταν ήρθαν για εμένα»
 
Πέρα από την κουβέντα και τον διάλογο, στο τέλος κάθε συνάντησης θα βλέπουμε μαζί και μια συλλογή από εκπαιδευτικές-δημιουργικές προτάσεις για δραστηριότητες με αφορμή το βιβλίο, που θα σας έχουμε ετοιμάσει. Αυτό το υλικό θα είναι διαθέσιμο για να το πάρετε μαζί σας, να το δουλέψετε στις σχολικές σας τάξεις ή στο σπίτι και να μοιραστείτε έτσι τον ενθουσιασμό ή τις απορίες που προκάλεσε η ανάγνωση.
 
Διαβάστε, ετοιμαστείτε, μείνετε συντονισμένες/οι.
 
Σας περιμένουμε, Νίκη και Μαρία