
Γιατί… «Τι θα ήταν ένα βιβλίο μαγειρικής γραμμένο από Κύπρια εάν δεν είχε αρνί κλέφτικο, έστω και πειραγμένο; Σαν να πας στη Γαλλία και να μη δοκιμάσεις ποικιλία τυριών»!
Προετοιμασία: 20’
Μαγείρεμα: 03:30’
Υλικά για 2-4 μερίδες
Για το αρνί κλέφτικο
– 200 γρ. ντοματίνια
– 500 γρ. πατάτες baby
– 1,5 κιλό αρνί (μπούτι σε κομμάτια)
– 3 σκελίδες σκόρδο
– 1 λευκό κρεμμύδι
– 50 ml ελαιόλαδο
– 2 κ.γ. ρίγανη
– 1/3 κ.γ. κανέλα
– 1 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
– ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
Για το chimichurri με δυόσμο
– 30 γρ. δυόσμο φρέσκο
– 50 γρ. μαϊντανό
– 1 σκελίδα σκόρδο
– 1 μικρό κόκκινο τσίλι (χωρίς σπόρια)
– 50 γρ. gherkins (αγγουράκια τουρσί)
– χυμό από ½ λεμόνι
– 100 ml ελαιόλαδο
– αλάτι/πιπέρι
Για το αρνί κλέφτικο
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
2. Πλένουμε τα ντοματίνια και τις πατάτες.
3. Σ’ ένα μπολ βάζουμε τα κομμάτια από το αρνί, τις πατάτες, τα ντοματίνια, το σκόρδο, αφού το έχουμε σπάσει με το μαχαίρι, και το κρεμμύδι σε φέτες.
4. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, τα μπαχαρικά, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας έως ότου πάνε παντού τα μυρωδικά.
5. Στρώνουμε αλουμινόχαρτο και μια λαδόκολλα στον πάγκο.
6. Βάζουμε όλα τα υλικά μας στη λαδόκολλα και κλείνουμε προσεκτικά.
7. Ψήνουμε το κλέφτικο στους 160°C για 3-3 ½ ώρες.
Για το chimichurri με δυόσμο
8. Στο μπλέντερ βάζουμε τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το σκόρδο, το τσίλι, τα αγγουράκια τουρσί, το λεμόνι, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο και μπλεντάρουμε μέχρι να γίνουν μια σάλτσα.
Για το γαρνίρισμα
9. Σερβίρουμε το κλέφτικό μας με το chimichurri.
TIP
Λόγω του ότι είναι αρκετά βαρύ πιάτο, το διαφοροποιώ λιγάκι, φρεσκάροντάς το με τα ντοματίνια και το chimichurri από δυόσμο.
Χριστίνα Χριστοφή, «Φαγητάρες με κλειστά μάτια» (Εκδόσεις Πατάκη, 2025)