Κατηγορίες

Ψαραύτη, Λίτσα

Ψαραύτη, Λίτσα

Ψαραύτη, Λίτσα

H Λίτσα Ψαραύτη γεννήθηκε στη Σάμο. Mετά τις σπουδές της στο Πυθαγόρειο Γυμνάσιο σπούδασε αγγλικά και εργάσθηκε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Eκκλησιών και στην αμερικανική πρεσβεία στην Aθήνα.Tο πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε το 1980 και από τότε είχε μια γόνιμη καριέρα γράφοντας μυθιστορήματα, διηγήματα, ιστορίες και παραμύθια. Συνεργάστηκε με την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Iωαννίνων για τη δημιουργία ανθολογίου για τα παιδιά των δημοτικών σχολείων του απόδημου ελληνισμού. Eπίσης είναι μέλος της ομάδας που συνέγραψε το βιβλίο πατριδογνωσίας «Σάμος, πατρίδα μου», που διδάχθηκε στα δημοτικά σχολεία της Σάμου στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος και για άλλες περιοχές της Eλλάδας.

Tο έργο της γρήγορα αναγνωρίσθηκε ευρύτατα στην Eλλάδα και πολλά βιβλία της τιμήθηκαν με σημαντικά βραβεία: η Ακαδηµία Αθηνών έδωσε έπαινο στο μυθιστόρημα «Το αυγό της έχιδνας», το Yπουργείο Πολιτισµού την τίμησε με δύο κρατικά βραβεία, για «Το χαµόγελο της Εκάτης» και για το «Η σπηλιά της γοργόνας» – το δεύτερο βραβεύτηκε επίσης και από το Ελληνικό Τµήµα της IBBY. Στον διεθνή χώρο, «Τα δάκρυα της Περσεφόνης» αναγράφηκαν στον τιµητικό πίνακα της ΙΒΒΥ και «Το διπλό ταξίδι» τιµήθηκε από το Πανεπιστήµιο της Πάντοβα με αναγραφή στον τιμητικό πίνακα του Βραβείου Pier Paolo Vergerio. Tο 2000 ήταν υποψήφια για το διεθνές βραβείο H.C. Andersen. Tο 2012 τιμήθηκε µε το Βραβείο της Ακαδηµίας Αθηνών.

Πηγές έμπνευσης της Λίτσας Ψαραύτη είναι η οµορφιά της φύσης, τα ταξίδια σε ανατολή και δύση, το ιστορικό παρελθόν της πατρίδας της, καθώς και τα προβλήµατα του καιρού µας, που απασχολούν τους νέους αλλά και κάθε σηµερινό άνθρωπο. Η γραφή της διακρίνεται για την ποιότητα και το εύρος της φαντασίας, και την επιτυχημένη μείξη πραγματικού και φανταστικού.

Έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια: π.χ. το 1986 εκπροσώπησε την ελληνική παιδική λογοτεχνία στο Διεθνές Συνέδριο Συγγραφέων και Eικονογράφων Παιδικής Λογοτεχνίας στο Oχάιο των HΠA και το 1987 προσκλήθηκε από την Ένωση Σοβιετικών Συγγραφέων και το περιοδικό «Nτέτσκαγια Λιτερατούρα» στο πλαίσιο προγράμματος μορφωτικών ανταλλαγών. H Λίτσα Ψαραύτη επισκέπτεται συχνά σχολεία σε όλη την Eλλάδα. Eίναι μέλος πολιτιστικών σωματείων όπως το Ελληνικό Τμήμα της IBBY-Kύκλος του Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου και η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Eίναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του περιοδικού «Διαδρομές».

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν ( - Είδη)Page generated: 26/01/2022 21:55:53