Κατηγορίες

Ζαραμπούκα, Σοφία

Ζαραμπούκα, Σοφία

Ζαραμπούκα, Σοφία

Η Σοφία Ζαραμπούκα γράφει και εικονογραφεί τα βιβλία της για παιδιά, που τώρα πια ξεπερνούν τα εκατό. Σπούδασε ζωγραφική και θέατρο στην Ελλάδα. Οι δάσκαλοι που την επηρέασαν είναι η Έλλη Γιωτοπούλου, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Τάσσος και ο Κάρολος Κουν. Στην Αμερική σπούδασε γραφικές τέχνες και εικονογράφηση στα πανεπιστήμια Howard και Αmerican στην Ουάσινγκτον, Radcliffe στη Βοστόνη και Syracuse στη Νέα Υόρκη. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε στις εκδόσεις του Γραφείου Δοξιάδη, δίδαξε αισθητική του εντύπου στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο και σχεδίασε σκηνικά και κοστούμια για το Θέατρο Τέχνης. Το πρώτο παιδικό βιβλίο της, «Στο δάσος», εκδόθηκε από τη Νανά Καλλιανέση το 1975, λίγους μήνες μετά την πτώση της Χούντας και την επάνοδο της δημοκρατίας στην Ελλάδα και είναι ένα αλληγορικό παραμύθι με θέμα τη δικτατορία. Το βιβλίο της «Επανάσταση 1821», βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Ένα μεγάλο μέρος των βιβλίων της είναι διασκευές από την αρχαία ελληνική γραμματεία με κείμενο απλό και έντονη εικονογράφηση, ώστε να είναι ευχάριστα για τον μικρό αναγνώστη. Πολλά από τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε άλλες γλώσσες, όπως ο «Μεγαλέξανδρος» και η «Αργοναυτική Εκστρατεία» από τις εκδόσεις του Μουσείου Γκεττύ στην Αμερική. Η «Λυσιστράτη» κέρδισε το μετάλλιο στην έκθεση βιβλίου της Λειψίας. Η Ακαδημία Αθηνών τη βράβευσε για το σύνολο του έργου της και πρόσφατα ανακηρύχθηκε επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Η Σοφία Ζαραμπούκα ενσάρκωσε όχι απλά μια ανανέωση, αλλά κάτι περισσότερο. Μια τομή στο εικονογραφημένο βιβλίο. Στις ζωγραφιές της, το απλό γίνεται σπουδαίο, το φτωχό υλικό φαντάζει ζάπλουτο, το λιτό αναδείχνεται λαμπερό, πάντα απέριττα και καίρια». Ρένα Σιβροπούλου, αναπλ. Καθηγ. Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν ( - Είδη)Page generated: 21/05/2024 11:22:44