Κατηγορίες

Πατάκης, Στέφανος Α.

Πατάκης, Στέφανος Α.

Πατάκης, Στέφανος Α.

Ο Στέφανος Πατάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στο Γυμνάσιο Καλλιθέας, σπούδασε Φιλολογία στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθήνας, απ’ όπου αποφοίτησε το 1962. Εργάστηκε ως καθηγητής φιλόλογος στην ιδιωτική Μέση Εκπαίδευση τόσο σε ιδιωτικά σχολεία, όπως το Λεόντειο Λύκειο, το Κολέγιο Αθηνών και άλλα, όσο και σε φροντιστήρια, υπήρξε μάλιστα και ιδιοκτήτης και διευθυντής φροντιστηρίου. Παράλληλα με την ενασχόλησή του με την εκπαίδευση ασχολήθηκε και με τη συγγραφή βιβλίων που αφορούν τα φιλολογικά μαθήματα. Τα σπουδαιότερα από τα βιβλία που έχει γράψει είναι τα εξής:

-Μετάφραση των «Βίων» του Κορνηλίου Νέπωτα

-Μετάφραση του De Bello Gallico του Γ.Ι.Καίσαρα

-Λεξικό Κορνηλίου Νέπωτα

-Λεξικό Γ. Ι. Καίσαρα

-Σε συνεργασία με τον Νικόλαο Τζιράκη «Λεξικό ρημάτων Αρχαίας Ελληνικής, ομαλών και ανωμάλων» .

-Έχει συνεργαστεί με τους Αριστοτέλη Κάντα και Σπύρο Κάντα στη συγγραφή του βιβλίου «Ασκήσεις και συμπληρωματικοί κανόνες Νεοελληνικής Γραμματικής».

-Έχει γράψει το βιβλίο «Θουκυδίδη Επιτάφιος, Μετάφραση - Σχόλια».

-Έχει γράψει το βιβλίο «Σοφοκλή Αντιγόνη για τη Β’ Λυκείου», το οποίο επανεκδόθηκε σε συνεργασία με τον Κ. Ν. Πετρόπουλο και πρόσφατα σε συνεργασία με τον Μ. Σαρρή. Τέλος, έχει συνεργαστεί με πολλούς φιλολόγους στη συγγραφή βιβλίων και στη σειρά μεταφράσεων αρχαίων ελληνικών κειμένων στη σειρά «Ερμηνευτικές αναλύσεις κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» και ακόμα στη σειρά «Αναλύσεις αρχαίων ελληνικών κειμένων για το Γυμνάσιο».

Το 1974 ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του, Μελπομένη Πατάκη, τον εκδοτικό οίκο «Εκδόσεις Πατάκη, τον οποίο διευθύνει μέχρι σήμερα (είναι επίσης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Σ. Πατάκη Α.Ε.). Υπό την ιδιότητα του εκδότη χρημάτισε γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εκδοτών και Βιβλιοπωλών Αθήνας (ΣΕΒΑ), αντιπρόσωπος του ΣΕΒΑ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών Ελλάδας (ΠΟΕΒ), ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδος (ΕΝΕΒΕ), και έλαβε μέρος σε σεμινάρια για θέματα του βιβλίου. Είναι ιδρυτικό μέλος του νέου συλλόγου εκδοτών, Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ). Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το θέμα της ενιαίας τιμής του βιβλίου, των πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς και με θέματα στρατηγικής οργάνωσης των εκδοτικών οίκων.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν ( - Είδη)Page generated: 15/04/2024 12:02:30