Alice Albinia

Μια φορά σ’ ένα νησί… Ένας άτλαντας νησιών απ’ όλο τον κόσμο

ΚΩΔΙΚΟΣ · 14958
ISBN · 9786180709582
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ · Once Upon An Island: An Atlas of Islands from around the World
ΤΙΜΗ ΕΚΔΟΤΗ · 16,60€
Εικονογράφηση · Helen Cann
ΓΛΩΣΣΑ ΒΙΒΛΙΟΥ · Ελληνικά
ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ · Αγγλικά
ΒΑΡΟΣ · 0.664kg
ΣΕΛΙΔΕΣ · 64
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ · 25.6x31cm
ΗΛΙΚΙΑ ΑΠΟ · 9
ΗΜΕΡΟΜΗΝIΑ 1ΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΕΚΔΟΣΗΣ · Απρίλιος 2026
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ · Απρίλιος 2026
Διαθέσιμο
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα νησιά εξάπτουν τη φαντασία μας και επηρεάζουν τη ζωή πολύ πέρα από τις ακτές τους.
Ας ακολουθήσουμε την ιστορικό και συγγραφέα Άλις Αλμπίνια όσο εξερευνά 20 νησιά, υφαίνοντας το καθένα με την ιστορία, τη γεωγραφία και τις μαρτυρίες που συλλέγει από τον γυναικείο πληθυσμό κάθε τόπου. Ορισμένα νησιά σ’ αυτό το βιβλίο διασώζουν την ιστορία και τον πολιτισμό που αλλού τείνει να εκλείψει, ενώ άλλα, σαν διάττοντες αστέρες, κινούνται ταχύτατα προς το μέλλον, ως πρωτοπόροι, αναζητώντας τρόπους που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους της ραγδαίας υπερθέρμανσης του πλανήτη.


«Η Αλμπίνια είναι μια ατρόμητη, ευφάνταστη οδηγός».
― The Times Literary Supplement


Περιεχόμενα
– Μια φορά σ’ ένα νησί…
– Τι ονομάζουμε νησί;
– Τσιλοέ
– Γουαϊχέκε
– Μαδαγασκάρη
– Λίμνη Τιτικάκα
– Σαμόα
– Τίγουι
– Σεϋχέλλες
– Νησιά του Αμαζονίου
– Μουμπάι
– Χαβάη
– Ίσλα Μουχέρες
– Γιοναγκούνι
– Όρος Πουτουό
– Σικελία
– Λέσβος
– Βις
– Σίλι
– Τέξελ
– Ορκάδες
– Μπάφιν
– Μια φορά στο νησί μου…
– Πέρα από το νησί
– Γλωσσάρι – Ευρετήριο
– Κι αν θέλεις να διαβάσεις κι άλλο…


ΜΙΑ ΦΟΡΑ Σ’ ΕΝΑ ΝΗΣΙ…
Υπάρχει πάντα ένα είδος μαγείας στο να διασχίζεις το νερό για να φτάσεις σε ένα νησί.
Κάθε νησί είναι ένας ιδιαίτερος κόσμος, αυτόνομος, που ορίζεται από το νερό που το περιβάλλει. Στα νησιά όλα φαίνονται πιο ξεκάθαρα: η ιστορία των βράχων, των φυτών, των ζώων και των ανθρώπων, αλλά και πώς το πέρασμα άλλων λαών, με τις γλώσσες τους και τις αγάπες τους, επέδρασε στο οικοσύστημα και τα είδη του τόπου.
Όσο έγραφα για τα νησιά, ανακάλυψα μέσα από τις ιστορίες μάχης ότι αυτοί οι απομονωμένοι τόποι κρύβουν πολλές αφηγήσεις για την ιστορία των γυναικών – ιστορίες οι οποίες στις ηπειρωτικές χώρες θα μπορούσαν εύκολα να χαθούν, αλλά στα νησιά γίνονται ένα με τον τόπο, όπως συμβαίνει με τις κολλιτσίδες στο τρίχωμα ενός προβάτου. Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα νησιά έχουν διαφυλάξει αυτές τις γυναικείες ιστορίες: από τον κινεζικό βουδισμό μέχρι τη μυθολογία των Ίνκας και των Μάγια, από την ιαπωνική και την ελληνική ιστορία μέχρι τον ισλαμικό και χριστιανικό μυστικισμό. Οι άνθρωποι συνάντησαν, οραματίστηκαν και γιόρτασαν τις ισχυρές γυναικείες προσωπικότητες των νησιών, από τότε που ειπώθηκαν οι πρώτες ιστορίες – από την ποιήτρια Σαπφώ, στη Λέσβο, μέχρι την Πελέ, τη θεά της φωτιάς στη Χαβάη.
Το βιβλίο ολοκληρώνεται με τις σημερινές φωνές των γυναικών, καθώς μοιράζονται μαζί μας τις  εμπειρίες του νησιωτικού βίου.
Είναι υπέροχο και συγκινητικό να ταξιδεύεις στον κόσμο μέσα από τις αφηγήσεις των νησιωτισσών. Στην πορεία αυτής της διαδρομής ακτινοβολεί μια αδιανόητη ποικιλομορφία πολιτισμών, τοπίων και διαφορετικών τρόπων διαβίωσης, υπενθυμίζοντάς μας τον πλούτο που φέρνει η διαφορετικότητα. Ελπίζω, όπως συνέβη και στη δική μου περίπτωση, να βρείτε αυτές τις φωνές –που μιλούν με διαφορετικό τρόπο για τη ζωή– εμπνευσμένες: μια σύγχρονη χορωδία ελπίδας για τη μοναδική πολυμορφία αυτού του εύθραυστου, πολύτιμου πλανήτη που αποκαλούμε «σπίτι μας».
Άλις Αλμπίνια


Σχετικά Αρχεία
Απόσπασμα Απόσπασμα από το βιβλίο.
[ ΠΡΟΒΟΛΗ ]
Alice Albinia
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Alice Albinia

Η Άλις Αλμπίνια είναι μια συγγραφέας διεθνώς βραβευμένη. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και στο SOAS και, ενδιάμεσα, εργάστηκε στο Δελχί ως δημοσιογράφος, επιμελήτρια κειμένων και κριτικός (χρόνια που τα αναπολεί με αγάπη και λαχτάρα). Η συγγραφή του πρώτου της βιβλίου, Empires of the Indus, την οδήγησε στο Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν και ακόμα παραπέρα. Η Άλις είναι γνωστή για έργα, μυθοπλασίας και μη, που εξερευνούν ζητήματα σε σχέση με τα ποτάμια και το νερό.
[ + ]
Εργογραφία
Μια φορά σ’ ένα νησί… Ένας άτλαντας νησιών απ’ όλο τον κόσμο
Alice Albinia

Μια φορά σ’ ένα νησί… Ένας άτλαντας νησιών απ’ όλο τον κόσμο

[ + ]
Helen Cann
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Helen Cann

Η Έλεν Καν είναι εικονογράφος που ειδικεύεται στη χειρόγραφη χαρτογράφηση, τα παιδικά βιβλία, το σχέδιο και τη γραμματοσειρά. Έχει δουλέψει σε περισσότερα από 30 βιβλία, έχει κερδίσει πολλά βραβεία και έχει εκθέσει τα έργα της σε όλο τον κόσμο. Οι εικόνες της είναι κυρίως φτιαγμένες με το χέρι με ακουαρέλα, κολάζ και γραφίτη και έχουν χρησιμοποιηθεί σε βιβλία.
[ + ]
Εργογραφία Εικονογράφου
Μια φορά σ’ ένα νησί… Ένας άτλαντας νησιών απ’ όλο τον κόσμο
Alice Albinia

Μια φορά σ’ ένα νησί… Ένας άτλαντας νησιών απ’ όλο τον κόσμο

[ + ]