Τεύκρος Μιχαηλίδης
Αναστάσιος Μπούντης

Μιλώντας στην Αθηνά για το χάος και την πολυπλοκότητα

ΚΩΔΙΚΟΣ · 11778
ISBN · 9789601677781
ΤΙΜΗ ΕΚΔΟΤΗ · 9,90€
ΓΛΩΣΣΑ ΒΙΒΛΙΟΥ · Ελληνικά
ΒΑΡΟΣ · 0.249kg
ΣΕΛΙΔΕΣ · 184
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ · 14x20.5cm
ΗΜΕΡΟΜΗΝIΑ 1ΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΕΚΔΟΣΗΣ · Δεκέμβριος 2017
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ · Δεκέμβριος 2017
Διαθέσιμο
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Μια ξαφνική, απροσδόκητη βροχή µαταιώνει τα εκδροµικά σχέδια της Αθηνάς, κλονίζοντας την εµπιστοσύνη της προς τα µετεωρολογικά δελτία. Ο κύριος Αρχιµήδης, γείτονάς της, καθηγητής µαθηµατικών στο πανεπιστήµιο, αναλαµβάνει να της εξηγήσει τις δυσκολίες στην πρόγνωση του καιρού εντάσσοντας το κλίµα σε µια γενικότερη κατηγορία φαινοµένων που χαρακτηρίζονται ως χαοτικά. Εγκαινιάζεται έτσι µια σειρά συναντήσεων στη διάρκεια των οποίων η νεαρή µαθήτρια µυείται στα µυστικά της πολυπλοκότητας, ενός σχετικά νέου γνωστικού αντικειµένου που συνδυάζει τα µαθηµατικά µε τις φυσικές και κοινωνικές επιστήµες σε µια προσπάθεια να ερµηνεύσειφαινόµενα που η παραδοσιακή σοφία δυσκολεύεται να διερευνήσει. Κουβεντιάζοντας µε τον ηλικιωµένο καθηγητή, η Αθηνά και οι φίλες της θα έρθουν σε επαφή µε έννοιες όπως η αυτοοµοιότητα, τα φράκταλ, οι κλασµατικές διαστάσεις, οι παράξενοι ελκυστές και θα καταλάβουν πώς όλα αυτά εµπλέκονται στη λειτουργία του σώµατός µας, στην ανάπτυξη των φυτών, στον σχηµατισµό των ακτογραµµών, στη µορφή των νεφών. Θα διαπιστώσουν πώς εξωτικά ονόµατα όπως το σύνολο Mandelbrot, η χιονονιφάδα vonKoch, η καµπύλη του Hilbert και η σκόνη του Cantor δεν αντιπροσωπεύουν µόνο σχήµατααπαράµιλλης αισθητικής αλλά σχετίζονται µε τη συµπίεση, τη διάδοση και τη βελτίωση των εικόνων, µε τη δηµιουργίακινηµατογραφικών εφέ, µέχρι και µε την πρόληψη σοβαρών ασθενειών.

Τεύκρος Μιχαηλίδης
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τεύκρος Μιχαηλίδης

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα και κατάγεται από την Κύπρο. Είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie. Από το 1981, διδάσκει μαθηματικά στη μέση εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σχετικά με τη διδακτική των μαθηματικών, την εισαγωγή της πληροφορικής στην εκπαίδευση και τη χρήση της αφήγησης και της ιστορίας στη διδασκαλία των μαθηματικών.
[ + ]
Εργογραφία
Μιλώντας στην Αθηνά για το χάος και την πολυπλοκότητα
Τεύκρος Μιχαηλίδης
Αναστάσιος Μπούντης

Μιλώντας στην Αθηνά για το χάος και την πολυπλοκότητα

[ + ]
18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή. Ο άνθρωπος, το έργο, η εποχή
Βασίλης Βασιλικός
Κώστας Θ. Καλφόπουλος
Άγγελος Τσιριμώκος
Ανδρέας Αποστολίδης
Φίλιππος Φιλίππου
Ριχάρδος Σ. Σωμερίτης
Αναστάσης Σιχλιμίρης
Γιάννης Ράγκος
Σταύρος Πετσόπουλος
Στράτος Μυρογιάννης
Νίκος Α. Μπακουνάκης
Τεύκρος Μιχαηλίδης
Πέτρος Μάρκαρης
Loïc Marcou
Γιώργος Α. Λεονταρίτης
Νίνα Κουλετάκη
Αθηνά Κακούρη
Νίκος Βατόπουλος

18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή. Ο άνθρωπος, το έργο, η εποχή

[ + ]
Ερωτικά εγκλήματα
Γιάννης Ατζακάς
Ελένη Γιαννακάκη
Κώστας Καβανόζης
Χρίστος Κυθρεώτης
Μαρία Μήτσορα
Τεύκρος Μιχαηλίδης
Χρήστος Οικονόμου
Σώτη Τριανταφύλλου

Ερωτικά εγκλήματα

[ + ]
Μιλώντας στην Άννα για τα μαθηματικά
Τεύκρος Μιχαηλίδης

Μιλώντας στην Άννα για τα μαθηματικά

[ + ]
Διαβάζοντας τον Ευκλείδη
Μπέππο Λέβι

Διαβάζοντας τον Ευκλείδη

[ + ]
Άλγεβρα Β΄ Γενικού Λυκείου γενικής παιδείας
Αντώνης Σκιαδάς
Τεύκρος Μιχαηλίδης

Άλγεβρα Β΄ Γενικού Λυκείου γενικής παιδείας

[ + ]
Αναστάσιος Μπούντης
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Αναστάσιος Μπούντης

Ο Τάσος Μπούντης εργάζεται στον τομέα του χάους και των φράκταλ από την εποχή που εκπονούσε το διδακτορικό του στη θεωρητική φυσική στο Πανεπιστήμιο Ρότσεστερ των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970. Έχει διδάξει τη θεωρία των δυναμικών συστημάτων, του χάους και των φράκταλ στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, στο Πανεπιστήμιο Clarkson, στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και στο Πανεπιστήμιο Πατρών για 35 χρόνια.
[ + ]
Εργογραφία
Κριτικές
Δημοσίευμα Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης για το βιβλίο του "Μιλώντας στην Αθηνά για το χάος και την πολυπλοκότητα", «tefcrosmichaelides»
[ ΠΡΟΒΟΛΗ ]
Δημοσίευμα "Το πολύπλοκο χάος", Ιωάννα Σουφλέρη, 14/01/2018, «ΤΟ ΒΗΜΑ»
[ ΠΡΟΒΟΛΗ ]
Δημοσίευμα "Δυο λόγια για το χάος!", «Κεφάλαιο», 20/01/2018
[ ΠΡΟΒΟΛΗ ]
Δημοσίευμα «ΕΣΤΙΑ», Χαρίκλεια Γ. Δημακοπούλου, 27/01/2018
[ ΠΡΟΒΟΛΗ ]
Δημοσίευμα "Η βιβλιοθήκη της Real", Μαρίνα Τσικλητήρα, 28/01/2018, «Realnews»
[ ΠΡΟΒΟΛΗ ]
Δημοσίευμα "Ενα...φράκταλ μπρόκολο", Απόστολος Λακασάς, 27/03/2018, «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», 27/03/2018
[ ΠΡΟΒΟΛΗ ]