14 · 11 · 2024
Όταν συνάντησα την Isol
Γράφει η Κατερίνα Κρις 
Όταν συνάντησα την Isol

Tην πρώτη φορά που άκουσα το όνομά της ήταν το 2013 στην Μπολόνια, στη διεθνή έκθεση παιδικού βιβλίου. Βρισκόμουν στην αίθουσα ανακοίνωσης του μεγάλου βραβείου Astrid Lindgren Memorial Award, τη μεγαλύτερη διάκριση στον κόσμο για συγγραφείς και εικονογράφους παιδικών βιβλίων, όπου βραβεύεται ένας δημιουργός για την πρωτοτυπία του, το συνολικό του έργο και την αφοσίωσή του στα παιδιά και το παιδικό βιβλίο. Είχα μαγευτεί –όπως όλοι στην αίθουσα– από τις εικόνες και τα σχέδια που έβλεπα εκεί για πρώτη φορά, είχα μαγευτεί από την ίδια τη φυσιογνωμία της, φωτεινή, πολύχρωμη, μια πραγματική καλλιτέχνης αλλά και μια ηρωίδα για τα παιδιά που έμοιαζε να έχει βγει από τα ίδια της τα βιβλία. Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, οι εικόνες και οι ιστορίες της είχαν τη ματιά και την οπτική γωνία ενός παιδιού.

blog-isol-afisa

 

Ήταν τότε λοιπόν που άκουσα για πρώτη φορά το όνομα της: ISOL.

Το αποτύπωμά της πάνω μου ήταν τόσο έντονο, που χρόνια αργότερα θέλησα να είναι το κεντρικό πρόσωπο σε ένα ντοκιμαντέρ που είχα ξεκινήσει με θέμα τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών.Ύστερα από τη σχετική επικοινωνία και τα μεταξύ μας calls, ταξίδεψα μέχρι το Mπουένος Άιρες.  «Είσαι τρελή, το ξέρεις;» μου είχε πει σε ένα από τα διαλείμματα των γυρισμάτων μας –της φαινόταν τόσο τρελό που είχα ταξιδέψει απ’ τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη– και μάλιστα κουβαλώντας άπειρο κινηματογραφικό εξοπλισμό για το ντοκιμαντέρ, μόνο και μόνο για να μιλήσουμε για τη δημιουργικότητα!

blog-isol-3

 

Στο λίγο διάστημα που έμεινα εκεί ανταλλάξαμε σκέψεις και απόψεις για όλα, για τα παιδικά βιβλία, για τη δημιουργία, για τη φαντασία, για τη μουσική, για το γράψιμο, για την εικονογράφηση, για τις όμορφες εκδόσεις, για τους εκδοτικούς οίκους… για τις Εκδόσεις Πατάκη…

blog-isol-4

 

Κάπως έτσι έφτασε και στην Ελλάδα «Η όμορφη Γκριζέλντα» της. Η Έλενα Πατάκη φρόντισε να ταξιδέψει (κι αυτή) από τη μία άκρη της γης στην άλλη. Ένα ιδιόρρυθμο, «τρελό» παραμύθι που θα κάνει όποιον το πιάσει στα χέρια του να χάσει το κεφάλι του με την ιστορία, τις ιδέες, τις εικόνες και τις… σπαζοκεφαλιές του! Ένα πραγματικό κόσμημα για τη βιβλιοθήκη!

blog-isol-1

Και ναι… ήταν τιμή μου που το μετέφρασα!

…σήμερα την Isol τη θεωρώ μια μακρινή, καρδιακή μου φίλη. Νιώθω ιδιαίτερα συνδεδεμένη μαζί της, πιστεύω πως είναι μοναδική περίπτωση στον κόσμο, ένα απίστευτα χαρισματικό άτομο, γεμάτο φως και ιδέες, μια πραγματική «πριγκίπισσα» της δημιουργίας!

blog-isol-2

Είναι έμπνευση και την ευχαριστώ που υπάρχει!

Ιsol, καλοτάξιδο!  :-D

Isol
ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Isol

Η Isol (Marisol Misenta) γεννήθηκε το 1972 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Σπούδασε διδακτική της Τέχνης και στην συνέχεια ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες.

[ + ]
Κατερίνα Κρις
ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Κρις, Κατερίνα

Η Κατερίνα Κρις είναι συγγραφέας και βραβευμένη εικονογράφος παιδικών και εφηβικών βιβλίων. Έγινε γνωστή με τη δημοφιλή σειρά παιδικών βιβλίων «Χμ!», που βρέθηκαν δύο φορές υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο, κι από τότε δε σταμάτησε να δημιουργεί νέους κόσμους και χαρακτήρες όπως το Αστρικό Χωριό, την Καθαρίστρια Χάος, τον άβιβλο συγγραφέα Φραντζ Κλάφτα αλλά και την ίδια τη… Φαντασία! Ξεκίνησε την καριέρα της ως δημοσιογράφος σε μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια και περιοδικά και ύστερα δούλεψε για χρόνια σαν Creative Director σε μερικές από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες, όπου βραβεύτηκε επανειλημμένα στα φεστιβάλ δημιουργικότητας της διαφήμισης.

[ + ]
Σχετικά βιβλία
Η όμορφη Γκριζέλντα
Isol

Η όμορφη Γκριζέλντα

[ + ]
Διαβάστε επίσης
«Αντιγόνη απ’ το Πουσκάρ» της Μαρίας Σκιαδαρέση
10 · 01 · 2025

«Αντιγόνη απ’ το Πουσκάρ» της Μαρίας Σκιαδαρέση

[ + ]
Εξωτική συνταγή για καλοτυχία και ευημερία από τον Βαγγέλη Δρίσκα
26 · 12 · 2024

Εξωτική συνταγή για καλοτυχία και ευημερία από τον Βαγγέλη Δρίσκα

[ + ]
Επιχείρηση: Εκδόσεις Πατάκη!
20 · 12 · 2024

Επιχείρηση: Εκδόσεις Πατάκη!

[ + ]
Είκοσι χρόνια «Ονειροφύλακες», μια ιστορία σαν εξομολόγηση
20 · 12 · 2024

Είκοσι χρόνια «Ονειροφύλακες», μια ιστορία σαν εξομολόγηση

[ + ]
Χειμωνιάτικη πόλη, χειμωνιάτικο βιβλίο
20 · 12 · 2024

Χειμωνιάτικη πόλη, χειμωνιάτικο βιβλίο

[ + ]
Η επίσκεψη-σταθμός της δρος Τζέιν Γκούντολ στην Ελλάδα
19 · 12 · 2024

Η επίσκεψη-σταθμός της δρος Τζέιν Γκούντολ στην Ελλάδα

[ + ]