Η Anne Carson, μία από τις σημαντικότερες και πιο ιδιαίτερες σύγχρονες ποιητικές φωνές, τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2026, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Ακαδημία.
Το Νόμπελ απονέμεται στην Καναδή συγγραφέα «για το τολμηρό και ευρηματικό έργο της, το οποίο, μέσα από έναν παιγνιώδη διάλογο με την κλασική παράδοση, έχει δημιουργήσει νέες μορφές για τη σύγχρονη λογοτεχνία». Η Σουηδική Ακαδημία εκθειάζει στην Carson τη σπάνια συνύπαρξη της φιλολογικής ακρίβειας με την ποιητική αναζήτηση και την ικανότητά της να ανανεώνει διαρκώς τις δυνατότητες της λογοτεχνικής γραφής. Οι μεταφράσεις της από τα αρχαία ελληνικά, η δημιουργική επαναπροσέγγιση της κλασικής παράδοσης και η ελευθερία με την οποία κινείται ανάμεσα σε διαφορετικά λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά πεδία αποτελούν βασικά στοιχεία της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του έργου της.
Με μεγάλη χαρά οι Εκδόσεις Πατάκη υποδέχονται την είδηση της απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2026 στην Anne Carson, μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες ποιητικές φωνές, τρία έργα της οποίας κυκλοφορούν ήδη από τις εκδόσεις μας, ενώ ένα ακόμη πρόκειται να κυκλοφορήσει έως το τέλος του 2026.
Η Anne Carson γεννήθηκε το 1950 στο Τορόντο του Καναδά. Κλασική φιλόλογος, ποιήτρια, μεταφράστρια και πανεπιστημιακός, έχει διαμορφώσει ένα μοναδικό έργο που κινείται με ελευθερία ανάμεσα στην ποίηση, την πρόζα, το δοκίμιο, τη μετάφραση και το θέατρο, ενώ βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με την αρχαία ελληνική γραμματεία. Έχει ασχοληθεί, εκτός από την ποίηση, με το έμμετρο μυθιστόρημα, το λιμπρέτο, τη φιλολογική κριτική και τη δοκιμιογραφία. Ταυτόχρονα είναι διαπρεπής μεταφράστρια της αρχαιοελληνικής γραμματείας (Σαπφώ, Αισχύλος, Σοφοκλής κ.ά.).
Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί η ποιητική της συλλογή Λίγα λόγια (δίγλωσση έκδοση, εισαγωγή-μετάφραση: Χάρης Βλαβιανός, 2013), το έργο της Η ομορφιά του συζύγου, μυθοπλαστικό δοκίμιο σε 29 τάνγκο (μετάφραση: Ευτυχία Παναγιώτου, Δημήτρης Αθηνάκης, 2023), καθώς και η Αυτοβιογραφία του κόκκινου, μυθιστόρημα σε στίχους (μετάφραση: Χάρης Βλαβιανός, 2026).
Μέχρι το τέλος του 2026 πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Χάρη Βλαβιανού το Άντρες σε ώρες εκτός χρόνου (Men in the Off Hours), ένα από τα σημαντικότερα και πιο χαρακτηριστικά έργα της Anne Carson.
Στους Άντρες σε ώρες εκτός χρόνου, ποίηση, πεζό, δοκίμιο, μετάφραση και διαφορετικές λογοτεχνικές φόρμες συνυπάρχουν σε ένα ιδιαίτερα ευρηματικό υβριδικό έργο. Η αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή παράδοση συνομιλεί με τη σύγχρονη λογοτεχνία, την τέχνη και την ιστορία, δημιουργώντας απρόβλεπτες συναντήσεις ανάμεσα σε διαφορετικές εποχές και πρόσωπα. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο χρόνος –προσωπικός και ιστορικός, γραμμικός και αποσπασματικός– αλλά και η μνήμη, η απώλεια, ο έρωτας και ο θάνατος. Με το χαρακτηριστικό της χιούμορ, την πνευματική οξύτητα και την ελευθερία απέναντι στις συμβάσεις των λογοτεχνικών ειδών, η Carson μετατρέπει το βιβλίο σε έναν χώρο όπου διαφορετικές φωνές, εποχές και μορφές τέχνης συναντιούνται. Το έργο τιμήθηκε το 2001 με το Griffin Poetry Prize, στην πρώτη απονομή του βραβείου.


