21 · 06 · 2025
Happy Budha: Καλύτερο Βιβλίο Ασιατικής Κουζίνας στον Κόσμο που εκδόθηκε εκτός Ασίας από τα Βραβεία Gourmand 2025
Το Happy Buddha. Ιστορίες και συνταγές από τα ταξίδια μου στην Ασία του Βαγγέλη Δρίσκα ανακηρύχθηκε το Καλύτερο Βιβλίο Ασιατικής Κουζίνας στον Κόσμο που εκδόθηκε εκτός Ασίας από τα Βραβεία Gourmand κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για τα Τρόφιμα στο Cascais στην Πορτογαλία.
Happy Budha: Καλύτερο Βιβλίο Ασιατικής Κουζίνας στον Κόσμο που εκδόθηκε εκτός Ασίας από τα Βραβεία Gourmand 2025

Η ανακοίνωση έγινε στη σκηνή του Estoril Congress Centre από τον Edouard Cointreau, Πρόεδρο και Ιδρυτή των Βραβείων Gourmand, ο οποίος επαίνεσε το βιβλίο για το βάθος και την πολιτισμική του σημασία και ανέφερε: «Συγχαρητήρια, αγαπητέ Βαγγέλη, για το αξιοπρόσεκτο βιβλίο σου, που αποτυπώνει όμορφα τα γαστρονομικά σου ταξίδια σε όλη την Ασία. Η σε βάθος έρευνά σου, οι γευσιγνωσίες από πρώτο χέρι και οι εξειδικευμένες γνώσεις σου ζωντανεύουν αυθεντικές ασιατικές γεύσεις, καθιστώντας τις σύνθετες αυτές γεύσεις προσιτές στους δυτικούς ουρανίσκους. Με το πάθος και την καθοδήγησή σου, το Happy Buddha σίγουρα θα εμπνεύσει πολλούς να εξερευνήσουν και να κατακτήσουν τις πλούσιες, ζωντανές κουζίνες που με τόση αγάπη μοιράζεσαι».

 

Ο Βαγγέλης Δρίσκας στα Gourmand Awards

 

Τα Βραβεία Gourmand θεσπίστηκαν το 1995 και, με συμμετοχή άνω των 200 χωρών, είναι ο μόνος διεθνής διαγωνισμός που είναι αφιερωμένος σε εκδόσεις για τις κουλτούρες τροφίμων και ποτών. Ο διαγωνισμός είναι δωρεάν και ανοιχτός σε όλες τις γλώσσες.

Κάθε χρόνο, η Gourmand διοργανώνει ένα παγκόσμιο συμπόσιο σε έναν χώρο αξιοσημείωτης γαστρονομικής σημασίας, συγκεντρώνοντας κορυφαίες φωνές από τους τομείς της διπλωματίας, της μαγειρικής, των εκδόσεων και του πολιτισμού.

Η επόμενη παγκόσμια συνάντηση επαγγελματιών του πολιτισμού των τροφίμων θα πραγματοποιηθεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Σαουδικής Αραβίας, όπου θα εορταστεί η 30ή επέτειος των Βραβείων Gourmand.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα φετινά βραβεία Gourmand συμμετείχαν ως υποψήφια 1.270 βιβλία από 222 χώρες. Τα Gourmand World Cookbook Awards θεωρούνται τα βραβεία Όσκαρ του κόσμου του φαγητού και του κρασιού. Δημιουργήθηκαν από τον Edouard Cointreau με σκοπό να κάνουν ευρύτερα γνωστά τα βιβλία μαγειρικής.

 

Happy Buddha. Ιστορίες και συνταγές από τα ταξίδια μου στην Ασία

 

 

Λίγα λόγια από τον Βαγγέλη Δρίσκα για το βιβλίο:

«Όλα αυτά που έζησα, αυτά που διαπίστωσα με τα ταξίδια μου στην Ασία, με την έρευνα, το διάβασμα και κυρίως δοκιμάζοντας επιτόπου τα πιο σπουδαία πιάτα κάθε τόπου στην αυθεντική τους εκδοχή, καταγράφηκαν για να διανθίσουν το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Και μπορεί ως επαγγελματίας της γεύσης να μην έχω όρια και να μου αρέσουν και οι πιο περίπλοκες γευστικές εκφάνσεις, είμαι σε θέση όμως να ξεχωρίσω αυτά τα πιάτα που μπορούν να κλέψουν τις εντυπώσεις σε έναν δυτικό ουρανίσκο.

Τώρα αισθάνομαι έτοιμος να μοιραστώ μαζί σας όλα αυτά που έμαθα και δοκίμασα στα ταξίδια μου στην Ασία. Τα καλύτερα πιάτα, τα πιο χαρακτηριστικά κάθε τόπου, με συνταγές γραμμένες αναλυτικά και με όλες τις συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να έχετε το τέλειο αποτέλεσμα στο πιάτο σας.

Όσο για το Happy Buddha, αυτό μου έμεινε από το Μπαλί, όπου, περπατώντας στον δρόμο, πολλοί με σταματούσαν και χάιδευαν την κοιλιά μου αναφωνώντας: “Happy Buddha!”. Εκεί πιστεύουν ότι μια τροφαντή κοιλιά υπόσχεται πλούτο και ευημερία, που θα τα αποκτήσουν εφόσον τη χαϊδέψουν.

Το Happy Buddha θα σας ταξιδέψει σε τόπους και γεύσεις της Ασίας, και είμαι σίγουρος ότι θα σας “βάλει” στην κουζίνα ώστε να δημιουργήσετε και να μεγαλουργήσετε. Θέλω, ξεφυλλίζοντας αυτό το βιβλίο, μαγειρεύοντας και δοκιμάζοντας όλα αυτά τα υπέροχα ασιατικά πιάτα, να νιώσετε αυτή τη χαρά και την ευεξία που μόνο οι ασιατικές κουζίνες μπορούν να προσφέρουν».

Βαγγέλης Δρίσκας

 

Δείτε τη δήλωση του Βαγγέλη Δρίσκα από τη Λισαβόνα μετά την απονομή εδώ.

 

Κεντρική φωτογραφία: © Jean-Yves Bardin

Βαγγέλης Δρίσκας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Δρίσκας, Βαγγέλης

Ο Βαγγέλης Δρίσκας γεννήθηκε στην Κοµοτηνή. Τα οικογενειακά εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία καθόρισαν την επαγγελµατική του πορεία.

[ + ]
Σχετικά βιβλία
Happy Buddha. Ιστορίες και συνταγές από τα ταξίδια μου στην Ασία
Βαγγέλης Δρίσκας

Happy Buddha. Ιστορίες και συνταγές από τα ταξίδια μου στην Ασία

[ + ]
Διαβάστε επίσης
7 τοπ παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι, όπως τα «έζησαν» οι μεταφραστές τους
14 · 07 · 2025

7 τοπ παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι, όπως τα «έζησαν» οι μεταφραστές τους

[ + ]
Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας και παρουσίαση λευκώματος «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο» του Robert McCabe στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών
08 · 07 · 2025

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας και παρουσίαση λευκώματος «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο» του Robert McCabe στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

[ + ]
Όταν η εφηβεία περνάει εφηβεία!
07 · 07 · 2025

Όταν η εφηβεία περνάει εφηβεία!

[ + ]
Χωρίς να το καταλάβετε το παιδί σας θα διαβάσει ένα ολόκληρο βιβλίο
07 · 07 · 2025

Χωρίς να το καταλάβετε το παιδί σας θα διαβάσει ένα ολόκληρο βιβλίο

[ + ]
Το Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public 2025 στο «Σεξ και πώς να το αποφύγετε» του Αύγουστου Κορτώ
01 · 07 · 2025

Το Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public 2025 στο «Σεξ και πώς να το αποφύγετε» του Αύγουστου Κορτώ

[ + ]
Οι «Λίγες και μία νύχτες» του Ισίδωρου Ζουργού κυκλοφόρησαν σε ρουμανική μετάφραση!
27 · 06 · 2025

Οι «Λίγες και μία νύχτες» του Ισίδωρου Ζουργού κυκλοφόρησαν σε ρουμανική μετάφραση!

[ + ]