
Η ανακοίνωση έγινε στη σκηνή του Estoril Congress Centre από τον Edouard Cointreau, Πρόεδρο και Ιδρυτή των Βραβείων Gourmand, ο οποίος επαίνεσε το βιβλίο για το βάθος και την πολιτισμική του σημασία και ανέφερε: «Συγχαρητήρια, αγαπητέ Βαγγέλη, για το αξιοπρόσεκτο βιβλίο σου, που αποτυπώνει όμορφα τα γαστρονομικά σου ταξίδια σε όλη την Ασία. Η σε βάθος έρευνά σου, οι γευσιγνωσίες από πρώτο χέρι και οι εξειδικευμένες γνώσεις σου ζωντανεύουν αυθεντικές ασιατικές γεύσεις, καθιστώντας τις σύνθετες αυτές γεύσεις προσιτές στους δυτικούς ουρανίσκους. Με το πάθος και την καθοδήγησή σου, το Happy Buddha σίγουρα θα εμπνεύσει πολλούς να εξερευνήσουν και να κατακτήσουν τις πλούσιες, ζωντανές κουζίνες που με τόση αγάπη μοιράζεσαι».
Τα Βραβεία Gourmand θεσπίστηκαν το 1995 και, με συμμετοχή άνω των 200 χωρών, είναι ο μόνος διεθνής διαγωνισμός που είναι αφιερωμένος σε εκδόσεις για τις κουλτούρες τροφίμων και ποτών. Ο διαγωνισμός είναι δωρεάν και ανοιχτός σε όλες τις γλώσσες.
Κάθε χρόνο, η Gourmand διοργανώνει ένα παγκόσμιο συμπόσιο σε έναν χώρο αξιοσημείωτης γαστρονομικής σημασίας, συγκεντρώνοντας κορυφαίες φωνές από τους τομείς της διπλωματίας, της μαγειρικής, των εκδόσεων και του πολιτισμού.
Η επόμενη παγκόσμια συνάντηση επαγγελματιών του πολιτισμού των τροφίμων θα πραγματοποιηθεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Σαουδικής Αραβίας, όπου θα εορταστεί η 30ή επέτειος των Βραβείων Gourmand.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα φετινά βραβεία Gourmand συμμετείχαν ως υποψήφια 1.270 βιβλία από 222 χώρες. Τα Gourmand World Cookbook Awards θεωρούνται τα βραβεία Όσκαρ του κόσμου του φαγητού και του κρασιού. Δημιουργήθηκαν από τον Edouard Cointreau με σκοπό να κάνουν ευρύτερα γνωστά τα βιβλία μαγειρικής.
Λίγα λόγια από τον Βαγγέλη Δρίσκα για το βιβλίο:
«Όλα αυτά που έζησα, αυτά που διαπίστωσα με τα ταξίδια μου στην Ασία, με την έρευνα, το διάβασμα και κυρίως δοκιμάζοντας επιτόπου τα πιο σπουδαία πιάτα κάθε τόπου στην αυθεντική τους εκδοχή, καταγράφηκαν για να διανθίσουν το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Και μπορεί ως επαγγελματίας της γεύσης να μην έχω όρια και να μου αρέσουν και οι πιο περίπλοκες γευστικές εκφάνσεις, είμαι σε θέση όμως να ξεχωρίσω αυτά τα πιάτα που μπορούν να κλέψουν τις εντυπώσεις σε έναν δυτικό ουρανίσκο.
Τώρα αισθάνομαι έτοιμος να μοιραστώ μαζί σας όλα αυτά που έμαθα και δοκίμασα στα ταξίδια μου στην Ασία. Τα καλύτερα πιάτα, τα πιο χαρακτηριστικά κάθε τόπου, με συνταγές γραμμένες αναλυτικά και με όλες τις συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να έχετε το τέλειο αποτέλεσμα στο πιάτο σας.
Όσο για το Happy Buddha, αυτό μου έμεινε από το Μπαλί, όπου, περπατώντας στον δρόμο, πολλοί με σταματούσαν και χάιδευαν την κοιλιά μου αναφωνώντας: “Happy Buddha!”. Εκεί πιστεύουν ότι μια τροφαντή κοιλιά υπόσχεται πλούτο και ευημερία, που θα τα αποκτήσουν εφόσον τη χαϊδέψουν.
Το Happy Buddha θα σας ταξιδέψει σε τόπους και γεύσεις της Ασίας, και είμαι σίγουρος ότι θα σας “βάλει” στην κουζίνα ώστε να δημιουργήσετε και να μεγαλουργήσετε. Θέλω, ξεφυλλίζοντας αυτό το βιβλίο, μαγειρεύοντας και δοκιμάζοντας όλα αυτά τα υπέροχα ασιατικά πιάτα, να νιώσετε αυτή τη χαρά και την ευεξία που μόνο οι ασιατικές κουζίνες μπορούν να προσφέρουν».
Βαγγέλης Δρίσκας
Δείτε τη δήλωση του Βαγγέλη Δρίσκα από τη Λισαβόνα μετά την απονομή εδώ.
Κεντρική φωτογραφία: © Jean-Yves Bardin