14 · 08 · 2023
Κριθαρότο ιμάμ από το βιβλίο “Risotti” του Πάνου Ιωαννίδη
Κριθαρότο ιμάμ από το βιβλίο “Risotti” του Πάνου Ιωαννίδη

Κριθαρότο ιμάμ από το βιβλίο "Risotti" του Πάνου Ιωαννίδη

Risotti
Πάνος Ιωαννίδης

Κριθαρότο ιμάμ

Υλικά για 4 μερίδες

Για το κρεμμύδι στιφάδο
·  1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες (εμινσέ)
·  20 γρ. σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες (εμινσέ)
·  60 ml ελαιόλαδο
·  20 γρ. ζάχαρη
·  12 γρ. γαρίφαλο σε σκόνη
·  2 γρ. κανέλα σε σκόνη
·  4 φύλλα δάφνη
·  500 ml κόκκινο κρασί
·  80 γρ. πελτέ ντομάτας
·  200 ml νερό
·  Q.S. αλάτι
·  Q.S. μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο</style=”mso-bidi-font-weight:normal”>

Για την τηγανητή μελιτζάνα
·  350 γρ. μελιτζάνες
·  150 ml ελαιόλαδο

Για το τοστάρισμα
·  60 ml ελαιόλαδο
·  32 γρ. βούτυρο
·  120 γρ. κρεμμύδι
·  320 γρ. κριθαράκι
·  180 ml κόκκινο κρασί
·  750-800 ml ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση

Για το κρεμμύδι στιφάδο
1. Βάζουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το ελαιόλαδο σε μια ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε σε μέτρια ένταση για 3 με 4 λεπτά.
2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμα, μέχρι να αρχίσει να γίνεται διάφανο το κρεμμύδι.
3. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι σχεδόν να εξατμισθεί, αλλά όχι εντελώς.
4. Προσθέτουμε τον πελτέ και το νερό.
5. Χαμηλώνουμε την ένταση στο ελάχιστο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι.
6. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 45 λεπτά ελέγχοντας τα επίπεδα υγρασίας και, αν το κρίνουμε απαραίτητο, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό.
7. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Για την τηγανητή μελιτζάνα
1. Κόβουμε σε μικρούς κύβους τις μελιτζάνες χωρίς να καθαρίσουμε τη φλούδα τους.
2. Ζεσταίνουμε ένα μικρό κατσαρολάκι ή ένα τηγάνι με ελαιόλαδο στους 175 °C.
3. Τηγανίζουμε σε δόσεις τις μελιτζάνες για μερικά λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
4. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε απορροφητικό χαρτί.

ΣΚΕΥΗ
Κατσαρόλα χωρητικότητας 1,5-2 λίτρων (για τον ζωμό)
Κουτάλα (για τον ζωμό)
Κατσαρόλα με χερούλι χωρητικότητας 1-1,5 λίτρου (για το ριζότο)
Ξύλινη σπάτουλα (για το ριζότο)
Μαχαίρι ασέ
Ρηχή κατσαρόλα
Καπάκι για τη ρηχή κατσαρόλα
Μικρό κατσαρολάκι ή τηγάνι
Τρυπητή κουτάλα

Πάνος Ιωαννίδης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Ιωαννίδης, Πάνος

Ο Πάνος Ιωαννίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη.

[ + ]
Σχετικά βιβλία
Risotti
Πάνος Ιωαννίδης

Risotti

[ + ]
Διαβάστε επίσης
Happy Budha: Καλύτερο Βιβλίο Ασιατικής Κουζίνας στον Κόσμο που εκδόθηκε εκτός Ασίας από τα Βραβεία Gourmand 2025
21 · 06 · 2025

Happy Budha: Καλύτερο Βιβλίο Ασιατικής Κουζίνας στον Κόσμο που εκδόθηκε εκτός Ασίας από τα Βραβεία Gourmand 2025

[ + ]
Οι Εκδόσεις Πατάκη στο 4ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων
20 · 06 · 2025

Οι Εκδόσεις Πατάκη στο 4ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

[ + ]
Ο Στάθης Λιβαθινός γίνεται ο πρώτος σκηνοθέτης του θεάτρου που εισέρχεται στην Ακαδημία Αθηνών
20 · 06 · 2025

Ο Στάθης Λιβαθινός γίνεται ο πρώτος σκηνοθέτης του θεάτρου που εισέρχεται στην Ακαδημία Αθηνών

[ + ]
Βραβείο Μετάφρασης ΛΕΑ στην Αθηνά Ψυλλιά για την «Αρχαία καλλιέργεια» του Ραντουάν Νασσάρ
16 · 06 · 2025

Βραβείο Μετάφρασης ΛΕΑ στην Αθηνά Ψυλλιά για την «Αρχαία καλλιέργεια» του Ραντουάν Νασσάρ

[ + ]
Λογοτεχνικά Βραβεία Αναγνώστη 2025 σε τρεις αγαπημένους συγγραφείς των Εκδόσεων Πατάκη!
16 · 06 · 2025

Λογοτεχνικά Βραβεία Αναγνώστη 2025 σε τρεις αγαπημένους συγγραφείς των Εκδόσεων Πατάκη!

[ + ]
Οι Εκδόσεις Πατάκη στην 37η Έκθεση Βιβλίου στο Πασαλιμάνι
14 · 06 · 2025

Οι Εκδόσεις Πατάκη στην 37η Έκθεση Βιβλίου στο Πασαλιμάνι

[ + ]