16 · 01 · 2025
Ριζότο alla Milanese από τον Πάνο Ιωαννίδη!
Ριζότο alla Milanese από τον Πάνο Ιωαννίδη!

Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας και ο σεφ Πάνος Ιωαννίδης μοιράζεται τεχνικές, συμβουλές και όλα τα βήματα για το ριζότο alla milanese που θα φέρει σήμερα ιταλικό αέρα στην κουζίνα σας!

Ioanidis-Risotto-blog-in1b

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ 

Για το τοστάρισμα
– 60 ml ελαιόλαδο
– 32 γρ. βούτυρο
– 120 γρ. κρεμμύδι
– 240 γρ. ρύζι
– 180 ml λευκό κρασί
– 20 στίγματα σαφράν
– 750-800 ml ζωμό από κόκαλα με μεδούλι

Για τη μαντεκατούρα
– 80 γρ. κρύο βούτυρο κομμένο σε κύβους
– 220 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
– 4 σταγόνες λευκό ξίδι
– Q.S. αλάτι
– Q.S. μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη διακόσμηση
– μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
– 3-4 στίγματα σαφράν ανά πιάτο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 

Για το τοστάρισμα
1. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
2. Ζεσταίνουμε τον ζωμό σε μία κατσαρόλα.
Tip: Είναι πολύ σημαντικό η ένταση της φωτιάς στον ζωμό να είναι όσο πιο χαμηλή γίνεται, γιατί διαφορετικά, εάν είναι πολύ υψηλή, αυτός θα εξατμιστεί και η τελική ποσότητα που θα προκύψει δε θα είναι επαρκής για να μαγειρευτεί το ρύζι.
3. Βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 1 με 2 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι.
4. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 7 δευτερόλεπτα.
5. Ρίχνουμε τα στίγματα του σαφράν.
Tip: Τα στίγματα του σαφράν τα σπάμε λίγο με γουδοχέρι και τα διαλύουμε πρώτα σε 34 κουταλιές της σούπας καυτό νερό. Έτσι το φαγητό χρωματίζεται και αρωματίζεται ομοιόμορφα με το σαφράν.
6. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
7. Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στο μέγιστο και προσθέτουμε σταδιακά τον ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 21 λεπτά.

Για τη μαντεκατούρα
1. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα με το ρύζι από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει το ριζότο και η υφή του να γίνει απαλή, γυαλιστερή και κρεμώδης
2. Προσθέτουμε λίγες σταγόνες ξίδι.
3. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.
4. Ανακατεύουμε καλά.
5. Σερβίρουμε σε ρηχό πιάτο.

Για τη διακόσμηση του πιάτου
Διακοσμούμε με μερικά στίγματα σαφράν και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι πριν το σερβίρισμα.

Ioannidis-Risotti-Cover-Blog

 

Για περισσότερες συνταγές και ακόμα περισσότερη έμπνευση βρείτε το βιβλίο εδώ.

Πάνος Ιωαννίδης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Ιωαννίδης, Πάνος

Ο Πάνος Ιωαννίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη.

[ + ]
Σχετικά βιβλία
Risotti
Πάνος Ιωαννίδης

Risotti

[ + ]
Διαβάστε επίσης
«Κολυμπώντας στη λιμνούλα υπό βροχήν» του George Saunders
07 · 02 · 2025

«Κολυμπώντας στη λιμνούλα υπό βροχήν» του George Saunders

[ + ]
Η Σώτη Τριανταφύλλου στη Γιορτή των Γραμμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου
05 · 02 · 2025

Η Σώτη Τριανταφύλλου στη Γιορτή των Γραμμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου

[ + ]
Κρατικά Βραβεία 2024 – Τέσσερα βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη διακρίθηκαν
03 · 02 · 2025

Κρατικά Βραβεία 2024 – Τέσσερα βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη διακρίθηκαν

[ + ]
Παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Διονύση Σαββόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
31 · 01 · 2025

Παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Διονύση Σαββόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

[ + ]
Δέκα βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη στις Βραχείες Λίστες για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2024
20 · 01 · 2025

Δέκα βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη στις Βραχείες Λίστες για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2024

[ + ]
Ριζότο alla Milanese από τον Πάνο Ιωαννίδη!
16 · 01 · 2025

Ριζότο alla Milanese από τον Πάνο Ιωαννίδη!

[ + ]