Κατηγορίες

Παπαγιάννη, Μαρία

Παπαγιάννη, Μαρία

Παπαγιάννη, Μαρία

Η Μαρία Παπαγιάννη γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε ελληνική φιλολογία και στη συνέχεια δούλεψε ως δηµοσιογράφος στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, σε εφηµερίδες και περιοδικά. Το 1996 παντρεύτηκε τον µουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο και απέκτησαν δύο παιδιά. Από το 2001, που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το πρώτο της βιβλίο, Καληνύχτα, µαµά, γράφει βιβλία για µικρά και µεγάλα παιδιά, εφηβικά µυθιστορήµατα, λιµπρέτα και στίχους για µουσικοθεατρικές παραστάσεις. Τα βιβλία της έχουν τιµηθεί µε σηµαντικά βραβεία:
Κρατικό Βραβείο (Το Δέντρο το Μονάχο), Βραβείο Ελληνικού Τµήµατος της IBBY (Ως διά µαγείας, Παπούτσια µε φτερά, Στο Πικεφί,), Βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω (Ως διά µαγείας, Το Δέντρο το Μονάχο, Πιάστε τους), αναγραφή στον κατάλογο White Ravens (Είχε απ’ όλα και είχε πολλά).
Το παραµύθι της Μια άλλη µέρα θα νικήσεις εσύ, σε εικονογράφηση της Εύα Θάρλετ, κυκλοφόρησε επίσης στη Γαλλία, στη Γερµανία, στην Αγγλία, στη Φινλανδία και στην Κορέα. Μυθιστορήματά της έχουν κυκλοφορήσει στη Ρωσία και είναι υπό έκδοση στη Ρουµανία, στην Ουγγαρία, στη Σερβία και στη Βόρεια Μακεδονία.
Ήταν δυο φορές υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο H.C. Andersen, το 2020 και το 2022 και Πρέσβειρα για το Παιδικό Βιβλίο για τη διετία 2021-2022.
https://mariapapayanni.gr/

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν ( - Είδη)Page generated: 14/04/2024 23:15:30