Κατηγορίες

Τρία βραβεία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου- ΙΒΒΥ για τις Εκδόσεις Πατάκη (Έκδοσης 2019)

Τρία βραβεία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου- ΙΒΒΥ για τις Εκδόσεις Πατάκη (Έκδοσης 2019)

 

Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ανακοίνωσε χθες 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, τα βραβεία σε δημιουργούς για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και νέους, έκδοσης 2019.

 

Τρία βιβλία των Eκδόσεων Πατάκη ξεχώρισαν!

 

 

 

Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book) για την εικονογράφηση και για το κείμενο απονέμεται στις Κέλλυ Ματαθία-Κόβο (εικονογράφηση), Λίλη Λαμπρέλλη (συγγραφή) για το βιβλίο Εσύ τι λες πολύτιμο πως είναι;

 

Ένα παραμύθι για την αναζήτηση πολύτιμων πραγμάτων που δεν έχουν να κάνουν με υλικά αγαθά. Έχουν να κάνουν με το «μεγάλωμα» μέσα από το ταξίδι της ζωής. Για μικρούς (και μεγάλους) που θέλουν να μεγαλώσουν. Η παραμυθού Λίλη Λαμπρέλλη, που ονειρεύτηκε αυτή την ιστορία, βρήκε μια απάντηση. Η εικονογράφος Κέλλυ Ματαθία-Κόβο μπήκε στο όνειρο της συγγραφέα κι ονειρεύτηκε με τη σειρά της ζωγραφίζοντας. Οι μαγικές της ζωγραφιές ακολούθησαν τον ήρωα του βιβλίου ως την άκρη του κόσμου.

 

 

 

Για τη βράβευσή τους αυτή, οι δημιουργοί δήλωσαν:  

 

«Δυο λόγια μόνο για να ευχαριστήσω από καρδιάς την επιτροπή του Κύκλου συλλογικά και τον καθένα χωριστά για την τιμή, για τη χαρά. Και μια απάντηση στο ερώτημα του Ασβού με το κόκκινο καροτσάκι: Εσύ τι λες πολύτιμο πως είναι; Λέω πως στη σημερινή δύσκολη εποχή της πανδημίας τα πιο πολύτιμα είναι όσα δοκιμάζονται περισσότερο: η αγάπη που ουδέποτε εκπίπτει, η υγεία στο μέτρο του δυνατού, η αλληλεγγύη κι αυτό που απάντησα μέσα στο βιβλίο, αυτό που ποτέ δε χάνεται, και τώρα και πάντα, η δύναμη του ονείρου».       Λίλη Λαμπρέλλη

 

 

 

«“Εσύ τι λες πολύτιμο πως είναι;” με ρώτησε η αγαπημένη μου Λίλη και ακούμπησε στα χέρια μου την ιστορία που είχε γράψει για να τη ζωγραφίσω. Της ζήτησα να βρεθούμε το συντομότερο για να το συζητήσουμε και εκείνη πολύ αυθόρμητα μου έδωσε μαζί μία χαρά και ένα βάρος λέγοντας: “θέλω τη δική σου ματιά γιατί ό,τι και να κάνεις υπέροχο θα είναι”!  Πέρασα εβδομάδες και μήνες προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσω το άυλο των λέξεων και να το μετατρέψω σε εικόνα. Είναι ένα υπέροχο βιβλίο που σε βάζει να σκεφτείς τι είναι πραγματικά πολύτιμο και τι έχει αξία στη ζωή. Οι μέρες που ζούμε είναι πολύ ανήσυχες και στενάχωρες. Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη να κοιτάμε κατάματα τον κόσμο γύρω μας, να αγαπάμε τα απλά και να θυμόμαστε τα πολύτιμα όνειρά μας!»   Κέλλυ Ματαθία-Κόβο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου απονέμεται στον Γιώργο Παναγιωτάκη για το βιβλίο Ο Ισιντόρ και το φεγγάρι (Εικονογράφηση: Βασίλης Κουτσογιάννης).

 

Μια μαγική ιστορία για τα όνειρα, τη δύναμη της ψυχής, τη φιλία, τον αγώνα και την αγάπη. Και για τα θαύματα που ξεπηδούν από τις λέξεις μας και αγκαλιάζουν ολόκληρη τη Γη.

 

 

 

Ο Γιώργος Παναγιωτάκης δήλωσε: «Ο Ισιντόρ μένει σπίτι όπως όλοι μας, αλλά έχει πάντα στα χέρια του το μαγικό σκοινί του φεγγαριού. Το ίδιο κι εμείς. Ευχαριστώ θερμά την Επιτροπή του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου».

 

 

 

Βραβείο σε εικονογράφο για την εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους στον Δημήτρη Φουσέκη για το βιβλίο Το χαμόγελο της γάτας, του Νικόλα Ρώσση. Το Χαμόγελο της γάτας αποτελεί μια πολυεπίπεδη ιστορία με έναν ανεπαίσθητο κοινωνικό σχολιασμό, δοσμένο με πολύ χιούμορ.

 

Για τη βράβευσή του αυτή, ο εικονογράφος Δημήτρης Φουσέκης δήλωσε:

 

«Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ΙΒΒY για την τιμή αυτή. Ευχαριστώ επίσης και τον εκδοτικό οίκο Πατάκη πού ενθάρρυνε και πίστεψε σ? αυτή τη δουλειά. Το έργο αυτό δε θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τη συνεργασία μου με τον φίλο μου συγγραφέα Νικόλα Ρώσση, με τον οποίο μοιραζόμαστε το ίδιο τρελό σουρεαλιστικό σύμπαν. Ευχαριστώ πολύ».

 

Το σκεπτικό βράβευσης των δημιουργών που διακρίθηκαν για όλες τις κατηγορίες θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ (www.greekibby.gr) τις επόμενες ημέρες.

 

 

 

 

 

 

 

 


 Page generated: 04/02/2023 13:21:40